Tátrai-Németh Katalin, Csajbókné Csobod Éva, Czékmán Ervin

Élelmezési menedzsment


A közétkeztetés kialakulása

A közösségi élelmezés több évszázadra visszanyúló ellátási forma, hiszen a hadseregnél, a kolostorokban, kórházakban és a börtönökben mindig el kellett látni az embereket élelemmel. A történelem során az ellátás súlypontja, jelentősége és minősége a társadalmi, gazdasági, politikai tényezők hatására folyamatosan változott. Jelenlegi formájának kialakulása a II. világháború utáni időszakra vezethető vissza, amikor jelentősen megváltozott a gazdasági és politikai struktúra. A nők tömeges munkába állásával a gyermekek napközbeni ellátása miatt megnövekedtek az igények az egész napos bölcsődei és óvodai elhelyezésekre, ahol a nevelő tevékenység mellett a gyermekek napközbeni élelmezéséről is gondoskodni kellett. Az oktatási intézmények hasonlóan legalább napi egyszeri étkezésben részesítették a tanulókat, de lehetőség volt tízórai és uzsonna igénybevételére is. A különböző munkahelyeken, termelő üzemekben, gyárakban, hivatalokban is egyre népszerűbb lett a dolgozók élelmezési ellátása.

Élelmezési menedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 534 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/tatrai-csajbokne-czekman-elelmezesi-menedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave