Tátrai-Németh Katalin, Csajbókné Csobod Éva, Czékmán Ervin

Élelmezési menedzsment


A közétkeztetést meghatározó külső tényezők

A külső környezeti tényezők (pl. a politikai, gazdasági, jogi környezet) szerepe az élelmezési ellátásban rendkívül meghatározó. Ezek egy része valamennyi közétkeztetéssel foglalkozó szervezeti egységre vonatkozik, függetlenül attól, hogy költségvetési üzemeltetésű, egyéni vállalkozási formában vagy gazdasági társulás formájában működnek. Ilyen a politikai, gazdasági, jogi környezet. Az ország gazdasági helyzete az egész országra kiterjedő hatással bír (pl. a beszerzési árak alakulása, vagy az üzemanyag-árváltozások). A kedvezményes étkezésben részesülő gyermekek számának alakulása képet mutat a társadalmi helyzetünkről. Vannak központi jogszabályok, melyek egyetemlegesen érintik valamennyi közétkeztetőt. A teljesség igénye nélkül és nem fontossági sorrendben néhány példa: közbeszerzési törvény, adótörvény, számviteli törvény, gyermekvédelmi törvény, szociális törvény, társasági törvény, közétkeztetési rendelet, higiénés jogszabályok, egészségügyi törvény stb. A jogszabályi változások figyelemmel kísérése elengedhetetlen, hiszen a gyakori változást legtöbbször azonnal kell követniük az intézkedéseknek. A változásoknak való megfelelés rendkívül sok energiát igényel az élelmezés valamennyi szereplőjétől.

Élelmezési menedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 534 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/tatrai-csajbokne-czekman-elelmezesi-menedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave