Tátrai-Németh Katalin, Csajbókné Csobod Éva, Czékmán Ervin

Élelmezési menedzsment


Új recept készítése

Ennél a műveletnél is először ki kell pipálni a passzívat, hogy az összes recept látszódjon. Az étel nevének begépelésével leellenőrizhető, hogy van-e már ilyen az állományban. A következő lépés az új étel helyének megkeresése. Fontos, hogy a megfelelő ételcsoporthoz kerüljön (pl. a leves a levesek közé), ezért ugyanolyan logika szerint kell eljárni, mint az új nyersanyag rögzítésénél. A példánál maradva: a kurzor egy levesen áll, a megnevezés melletti kódra kattintva átrendeződnek a leveshez képest az ételek, és a kódszámsorozat hiányzói közül egyet ki kell választani. Ezután a már ismert Insert billentyű leütésével kezdődik az adatok bevitele az új ételhez. Az első beírandó adat a kód, majd az étel neve és webes elnevezése. A „Csoport” szóra kattintva az ételcsoporttörzsből ki kell választani a megfelelőt, és egy Enterrel átmásolni. Ezt követi a recept mennyiségi egységének, majd az adag mennyiségének megadása. Az adag mennyiségi egységének kiválasztása után meg kell adni a tálalási mennyiséget, a következő mező a 100 adag megadása (ami, az előző bekezdésben már utaltunk rá, lehet kevesebb is). Az áfa megadása itt is kötelező, de nem szükséges a rezsi %-os megadása és a fogyasztói áré sem. A jobb oldali felső szürke mező közepére egérrel kattintva, majd az Insert billentyű segítségével a diétatörzsből kiválasztható a megfelelő diétaféleség. A kiválasztott diéták számának megfelelő számú receptverziót kell készíteni. Ezt azonban nem célszerű túlzásba vinni, itt is fontos az észszerűség határán belül maradni. Ezt követően, a lenti nagyobb szürke felületre kattintva, ismételten az Insert billentyű leütésével megjelenik egy adatbeviteli ablak, ahol az F2 billentyű segítségével kiválasztható az első nyersanyag. Az Enterrel történő elfogadás után kell megadni a szükséges nettó mennyiséget (100 adagra vonatkozóan). Ezt a műveletet addig kell ismételni, amíg az összes ételalkotó bekerül a szürke felületre. A nettó mennyiséget a program „felbruttósítja”, a nyersanyagtörzsben megadott tisztítási veszteségek figyelembevételével. Mindezt azért, mert a raktárból tisztítatlanul adják ki az árut, de a tápanyag-összetevőket a tisztított mennyiségekből kell számolni. A fentieknél egyszerűbben, receptmásolással is lehet új receptet készíteni.

Élelmezési menedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 534 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/tatrai-csajbokne-czekman-elelmezesi-menedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave