Hogyan segíthet a gondolattérkép a tanulásban?

2019. 09. 30.

FacebookXPinterestLinkedIn

A tanulás és az értő memorizálás folyamatában számtalan eszköz a segítségünkre lehet. A gondolattérkép napjaink egyik legmeghatározóbb pedagógiai módszertana, ugyanis nemcsak funkcióját, de alkalmazását tekintve is széles körben tudja segíteni a diákok életét.

A gondolattérkép használata elsősorban az olyan tanulók számára jelent előnyt, akiknek nehezükre esik a tömör szöveg értelmezése – ugyanis ahogyan a neve is utal rá, gondolati síkok mentén történő asszociatív módszerről beszélünk. A gondolattérkép megfelelő alkalmazásával különösen a vizuális típusú diákok, a diszlexiások, de gyakorlatilag bárki képes feloldani saját tanulási nehézségeit.

Gondolattérképpel a sikeres tanulásért

Mi az a gondolattérkép?

A népszerű, modern pedagógiai módszerek között megkülönböztetjük a kulcsszavakra épülő tanulást, a brainstormingot és a fogalomtérképet. Amíg értelemszerűen az első az egyes definíciók köré csoportosuló kulcsszavak használatával, addig a másik a hirtelen ötletek összekapcsolásával segíti a munkafolyamatokat. A fogalomtérkép működését ennek a két módszernek a használatán keresztül érthetjük meg a legegyszerűbb módon.

A gondolattérkép/fogalomtérkép (angolul: mind map) kifejezést akkor használjuk, amikor az új ismereteket és gondolatokat egy sajátos tudásstruktúrát alkotva építjük be korábbi fogalmi rendszereinkbe. Ilyenkor az összefüggő szövegközponti definícióit kiragadva nemcsak fejben, de vizuálisan is megjelenítünk egy új kapcsolatrendszert.

Miért hasznos a gondolattérkép alkalmazása?

A tanulási hatékonyság maximalizálására akkor vagyunk képesek, ha megtaláljuk az új és meglévő tudás összefüggéseit. A mind map gondolathálói a jobb és bal agyfélteke aktivizálásával jönnek létre, aminek hatására a lexikális tudásunkat, a fogalmakhoz társított asszociációinkat és az új információkat egy vizuális térben is megjelenítjük.

A gondolattérkép-módszer hatékonysága vitathatatlan, hiszen

  • agyunkat nem kizárólag logikailag, de kreatív módon is használjuk, és ezzel egy sokkal komplexebb tudásrendszert alkotunk,
  • az információfeldolgozás és memorizálás során a vizualitásra, azaz az információszerzés legösszetettebb csatornájára támaszkodunk,
  • a fogalmak, asszociációk és különböző ingerek sajátos csoportosításával aktív résztvevőivé válunk az új tudás elsajátításának.

Mivel a fogalomtérkép-módszer formákkal, színekkel és saját struktúrák mentén alkotja meg az új tudásról alkotott összképet, ezért különösen nagy segítséget nyújt a tanulási zavarokkal küzdő és magas intelligenciával rendelkező gyermekek számára. A diszkalkuliás, diszgráfiás és diszlexiás tanulók ugyanis ösztöneik és érzelmeik mentén képesek eredményesebb tudásra szert tenni, a „zsenik” számára pedig segít megszűrni az általuk befogadott nagy információmennyiséget.

A gondolattérkép készítésének 5 legfontosabb lépése

A népszerűmódszer tartalmi és formai világa teljes mértékben önmagunkra szabható, ezért a gondolati ív amilyen rendezett is lehet, annyira válhat hektikussá. Éppen ezért, ha még nem találkoztál a gondolattérkép elméleti és gyakorlati kivitelezésével, akkor érdemes eleinte egy rendszerként kezelned a módszertan sarkalatos lépéseit.

A fogalomtérkép kidolgozója, Tony Buzan a The Mind Map Book című könyvében 16 pontban határozta meg a gondolattérkép elkészítéséhez szükséges legfontosabb lépéseket, amelyből kiválogattuk számodra az öt leghasznosabbat.

  1. A papír mindig fektetve legyen előtted, ugyanis a függőleges lap akarva-akaratlanul a listázós jegyzetelés hangulatát idézi.
  2. A központi kép mindig tartalmazza a fő témát, mert a szemed és az agyad mindig a centrális elemet fogja fixálni.
  3. A fő témákat mindig a központhoz kapcsold hozzá, a fontosabb kapcsolódó szerkezeteket pedig nagyobb ágakkal jelöld.
  4. A gondolattérképre formailag is figyelj oda: 1) használj végig nyomtatott nagybetűt, mert azt képként tudja tárolni az agyad, és 2) a letisztultság miatt törekedj arra, hogy ne legyenek ferde szavak és formák.
  5. A térkép megalkotása során használj minél több színt és formát – a kisebb és nagyobb alakzatok használatával tedd egyértelművé a priorizált részeket.

Ismerd meg a három legjobb gondolattérkép-szoftvert!

A gondolattérképek alkalmazása nemcsak ahatékony tanulás alkalmával, de a projektmunkák során is lehetővé teszi a sikereseredmények elérését. A módszer produktivitását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már ingyen elérhetőek a különböző fogalomtérkép-szoftverek. Kifejezetten hatékonyak a szorgalmi időszak csapatos prezentáció készítései során, amikor egyben és szemléletesen végig lehet követni a tagok különálló, és mégis összehangzó gondolatainak menetét.

#1 Az online Mindmaps

A Mindmaps szoftverben mindent megtalálsz, amire szükséged lehet a gondolattérképek elkészítéséhez, de az egyedi beépített sémák tekintetében ne számíts sokra. A kezelhetőség szempontjából mindenképp hagyj magadnak időt. Mire megtalálod, hogy mi és hogyan működik, lehet, hogy elhullajtasz pár verejtékcseppet, de az eredmény mindenképp kárpótolni fog.

Mindmaps előnye: A Mindmaps legnagyobb előnye, hogy még csak letöltened sem kell ahhoz, hogy használni tudd, a tanulás során ugyanis online azonnal elkezdheted a gondolattérkép szerkesztését. Ezenkívül a szoftver segítségével elkészített térkép közvetlenül menthető a Google Drive fiókodra, így bármilyen gépről és bárhonnan elérheted az elkészített anyagot.

#2 A honosított FreeMind

A FreeMind szoftver minden igényednek eleget tesz, de készülj fel rá, hogy nem életed legszebb programfelületével fogsz találkozni. Írhatnánk azt is, hogy nem a külső számít, ezért ne ítélj, ugyanis az egyik legkomplexebb mindmapszerkesztőről van szó. Lehetséges, hogy a használatához szükséged lesz egyéb program futtatásához is, de ne ijedj meg, utána annyi lehetőséged lesz ag ondolattérkép-készítésre, hogy egy idő után még írni is elfelejtesz.

FreeMind előnye: A FreeMind elsősorban komplexitásának és magyarosított verziójának köszönhetően vetekszik versenytársaival. Az hagyján, hogy nincs szükség az angol parancsok kódfejtésére, de egyszerre több fogalomtérképet is készíthetsz anélkül, hogy belenyúlnál korábbi munkáidba. Ennek köszönhetően többet tesztelhetsz és kísérletezhetsz a jobb végeredmény eléréséért.

#3 A klasszikus XMind

Az XMind szoftver számít a legkorábbi gondolattérkép-konstrukciónak, ezért a korábbi két szoftverhezhasonlóan szinte ugyanúgy minden megtalálható benne. Mi több, a beépített sablonok kánaánja vár rád, hogyha az XMind mellett döntesz. Azért az éremnek ez esetben is két oldala van – ha szereted PDF- vagy Word-fájlként lementeni a munkáidat, akkor készítsd elő a pénztárcádat. A szoftver ugyan minden szerkesztést ingyen és bérmentve engedélyez, azonban a fájlok konvertálására csak kereskedelmi verzióban van lehetőséged.

XMind előnye: Az Xmind az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és legprofibb fogalomtérkép-szoftvernek számít. A beépített minták sokszínűségének köszönhetően ez az a program, amivel egy sokkal letisztultabb és sajátosabb virtuális gondolattérképet tudsz kreálni, mint a korábban említett versenytársaival.

A gondolattérkép mint modern tanulási technika

A képek és az ábrák rengeteg információt hordoznak magukban, anélkül hogy elvesznénk a sorokközött. A vizualitás mindig hangsúlyos szerepet játszott a tanulási folyamatokban, ami a technológiai robbanással még hangsúlyosabbá vált. Az egybefüggő szövegekben mindannyian képesek vagyunk elveszni. Pláne, hogy ma már az interneten olyan ingergazdag közegben olvasunk híreket, ahol sokszor képek és videók mesélnek a sorok helyett.

A gondolattérkép népszerűsége tehát nem véletlen, hiszen formák és színek segítségével raktározzuk el az új ismereteinket. A fogalomtérképek segítenek a lényeges és kevésbé hangsúlyos információk szelektálásában, a saját gondolati ívünk megalkotásában, és a magolás nélküli memorizálásban. Sokat segít a tanulási problémákkal küszködőknek és a vizuális beállítottságú diákoknak, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ettől függetlenül még nem alkalmas a hiányzó kompetenciák fejlesztésére.

Nyitókép: Freepik


Kivonat
fullscreenclose
printsave