Hogyan tanulj hatékonyan? Tippek a legjobb jegyek megszerzéséhez

2021. 01. 04.

FacebookXPinterestLinkedIn

A tanulás hozzásegíthet a céljaid eléréséhez, támogathat az ismereteid bővítésében, emellett pedig szélesítheti a látóköröd. Persze vizsgára vagy komolyabb jelentőségű dolgozatra készülve a legfontosabb célod jó eséllyel a minél kedvezőbb osztályzat megszerzése.

Az eredményes és hatékony tanuláshoz mindenképp szükséged lesz nyugalomra, nyugodt és kényelmes helyre, optimális fényviszonyokra, valamint a figyelemelterelő tényezők kiiktatására. A többi szükséges összetevőt pedig ebben a bejegyzésben osztjuk meg veled.

Jó néhány gyakorlati tanácsot és tippet is adunk, amelyeket kipróbálva és szokássá alakítva látványosan javíthatod a tanulásod hatékonyságát. Ráadásul az itt taglalt praktikák döntő többsége egyetlen forintodba sem kerül, viszont látványos eredményeket ígér. Nézzük is meg ezeket egyenként!

A legeredményesebb tanulási technikák

Egy szöveg, információs anyag egyaránt megtanulható könnyedén vagy pedig hosszas kínszenvedés árán is. A következő módszerek tudatos alkalmazása abban segít, hogy a gyorsan és hatékonyan tanulók táborát erősíthesd.

Eredményes tanulás olvasás útján, avagy az aktív olvasás technikája

Bizonyára saját magadon is tapasztaltad már, hogy – akár a hatékonyságot tekintve is – egyáltalán nem mindegy, hogyan olvasol, különösen akkor, ha egy nehezen elsajátítható szöveg tartalmának a megtanulása a feladatod.

Aktív olvasásnak hívják azt a technikát, amelyet alkalmazva a komplexebb anyagok elsajátítása sem jelenthet gondot többé. A metódus kivitelezése tudatosságot és koncentrációt igényel, cserébe viszont látványos haladást biztosíthat.

Már a kipróbálást követően érezheted a szembetűnő változásokat: egyrészt nagyobb hatásfokkal ismered fel a szövegek tartalmi összefüggéseit, másrészt a memorizálás is könnyebben megy majd.

Ezzel bizonyára felkeltettük érdeklődésedet a módszer iránt, úgyhogy vegyük is át az egyes lépéseit!

Az aktív olvasás módszere lépésről lépésre

Még az olvasás előtt készülj fel lelkiekben a tanulásra, és iktass ki minden potenciális zavaró tényezőt! Állíts fel célokat az olvasáshoz! Mielőtt pedig belemélyednél a tartalmi részbe, nézd át nagy vonalakban a szöveget!

Olvasás közben ne engedd elkalandozni a figyelmed! Ha ez véletlenül megtörténik, tarts rövid szünetet! Erősítsd a jelenléted azzal, hogy az olvasott tartalomhoz megjegyzéseket fűzöl, illetve akár hangosan is összefoglalod az egyes bekezdések tartalmát!

Szintén roppant hatékony kérdéseket feltenned magadnak az olvasott anyagra vonatkozóan. Az aktív olvasás zárásaként pedig teszteld a tudásod, illetve foglald össze magadban az olvasottakat!

Így fordíthatod a saját javadra a tanulási ciklus egyes lépéseit

Előzetesen átolvasod az anyagot, bemész az órára, és ott is meghallgatod. Majd újra átnézed, elmélyedsz benne. Végül pedig ellenőrzöd, hogy tényleg sikerült-e megértened – ezek a fázisai a Frank Christ által kidolgozott ún. tanulási ciklusnak.

Elsőre talán unalmasnak és időpazarlónak tűnhet a ciklus alkalmazása, ugyanakkor mégis az egyik leghatékonyabb megoldásnak számít akár komplex tudás elsajátításához is.

Pomodoro-technika, avagy állítsd magad mellé az időt!

A tanulás hagyományos módszereit követve valószínűleg folyamatos harcban állsz az idővel. A fejedben ugyanis mindig ott motoszkál, hogy egyre fogynak a tanulásra fordítható percek. Ezek a negatív gondolatok pedig nem engedik, hogy a tanulási élmény hatékony legyen.

A pomodoro-technika segít megfordítani a folyamatot a következő módon:

  • Válaszd kia témakört, amelyet el szeretnél sajátítani!
  • Némítsd le a telefonod, és állítsd be rajta a visszaszámlálót pontosan 25 percre!
  • Ez alatt az idő alatt fókuszálj kizárólag a tananyagra!
  • A 25 perces blokk lejártával tarts 5 percnyi szünetet, majd jöhet egy újabb 25 perces tanulási blokk!
  • Ha megvagy 4 egymás utáni 25 perces blokkal, akkor tarts egyhosszabb (20–30 perces) szünetet!

A pomodoro-technika elképesztően hatékony: napjainkban egyre több embernek segít komolyabb eredményeket elérni a tanulás vagy épp a munka terén.

A hatékonyabb tanulást elősegítő memorizálás

A memorizálás, alényegét tekintve, a megértett anyag elsajátítása. Fontos nem összekeverni a magolással, hiszen a memorizálás a szöveg megértését is magában foglalja, míg a magolás pusztán a szöveg megjegyzése a jelentés megértése nélkül.

Bármilyen tananyagot is szeretnél épp elsajátítani, az egyes tartalmi egységek lényegét többször elismételve elősegíthető a memorizálás. A hatékonyság növelése érdekében erősen javasolt hangosan is (és akár csukott szemmel is) elismételni azokat a mondatokat, amelyeket meg akarsz tanulni.

Praktikus tippek a gyors és hatékony tanuláshoz

Miután fentebb pár jól működő módszert már átvettünk, nézzünk meg néhány további hasznos praktikát az eredményes tanuláshoz!

1.     Mielőtt tanulni kezdenél, tedd rendbe a környezeted!

Hacsak nem tartozol azon kivételek közé, akiknek a káoszban fog a leginkább az elméjük, a hatékony tanuláshoz célszerű lesz először rendet tenned magad körül. Vagyis pakolj el az asztalon, majd iktass ki minden figyelemelterelő tényezőt! Keress egy kényelmes széket, utána pedig gondoskodj a minőségi fényviszonyok megteremtéséről, amelyek segítenek hosszabb távon is fenntartani a koncentrációt!

2.     Jegyzetelj tudatosan!

Bizonyára hallottad már, hogy a tanulás eredményessége hatásosan serkenthető a jegyzeteléssel. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy miként jegyzetelsz, ezért nézzük meg közelebbről a valóban eredményes módszert!

Először is, a hosszú bővített mondatok helyett csak kulcsszavakat vagy akár csak egy-egy kifejezést jegyezz fel! Fogalmazz a saját szavaiddal, ezáltal is erősítve a hatékony memorizálást! Az egyes kulcsgondolatok között hagyj ki némi helyet, hogy majd a későbbi jegyzeteid is kiférjenek! A jegyzeteid mellé pedig nyugodtan fűzz egyéb megjegyzéseket is!

Habár a laptopon vagy tableten történő jegyzetelés talán trendibbnek tűnhet, számos kutatás igazolja, hogy a kézzel írt jegyzetek hatékonyabban segítenek a tanulásban. Vagyis jobban jársz, ha tollat és papírt használsz a jegyzeteléshez, mert így nagyobb eséllyel tudod megjegyezni a kijegyzetelt tudnivalókat, illetve a hozzájuk köthető információkat.

3.     Serkentsd a tanulást egy kis alvás beiktatásával!

Tudtad, hogy a rövid szundítással hatékonyabban memorizálhatod az újonnan megtanult ismereteket? Több kísérlet is bizonyítja, hogy a résztvevők nagyobb arányban jegyzik meg a megtanultakat, ha tanulás közben vagy után beiktatnak egy rövid alvásszünetet is.

Amikor tehát elfáradsz, a tanulás pedig már csak nehézkesen megy, pihenj fél vagy egy órát! Annál is inkább, mivel az alváshiány bizonyítottan negatív hatást gyakorol a memória működésére.

4.     Fogyassz elegendő folyadékot tanulás közben!

A pihenés elmaradása mellett a dehidratáltság is csökkentheti az agyad teljesítőképességét. Ezért ne feledkezz meg a rendszeres folyadékpótlásról, tanulás közben pedig mindig legyen a kezed ügyében elegendő mennyiségű ivóvíz! Az agynak ugyanis szüksége van a vízpótlásra annak érdekében, hogy kellő intenzitással működhessen.

5.     Váltogasd a tanulási módszereket!

Minél több agyi régiót sikerül megdolgoztatnod, annál inkább tudod a tanulás hatékonyságát fejleszteni. Ennek megfelelően érdemes nemcsak egyféle tanulási stratégiára hagyatkoznod, hanem időnként variálnod is az alkalmazott metódusokat – így a tanulás is jóval szórakoztatóbb elfoglaltság lesz számodra!

Az aktív olvasás mellett készíts jegyzeteket a fentebb taglalt módon, rögzítsd a tanultakat hanganyagként, majd hallgasd ezt főzés, utazás vagy akár edzés közben is! Meg fogsz lepődni, mennyivel eredményesebb leszel így!

6.     Oszd fel a komplex anyagot részfeladatokra!

Ahogyan a maratoni táv lefutására is borzasztó nehéz egy szuszra felkészülni, úgy az összetettebb tananyagok megtanulásának sem érdemes csak úgy nekiugranod. Jobban jársz, ha az anyagot kisebb részekre osztod, és pontosan beosztod az egyes részek megtanulására szánt időd. Miután megvagy a kisebb részek megtanulásával, ismétlésként nézd át egyben a teljes anyagot!

7.     Applikációk a tanulás szolgálatában

A fejlett mobilalkalmazások a szórakoztatásod mellett a tanulásod hatékonyságát is szolgálhatják, így kihagyott ziccer lenne nem használnod ezeket. Vegyük például a myHomework Student Planner appot, amely remek felhasználói élményt nyújtva naptárként segíthet az időbeosztásban.

Számos alkalmazást vethetsz be akár csak ötleteléshez, akár emlékeztetők vagy teendőlisták készítéséhez is, más ingyenesen elérhető alkalmazások pedig a figyelemelterelő tényezők kiiktatásában segíthetnek. Ezek tehát elképesztően hasznos lehetőségeket nyújtanak a tanulás során, és a használatukkal fénysebességre kapcsolhatod a tanulási tempód.

Összegzés

Ahogy láthattad, a tanuláshoz használt környezet rendbetételével, az alkalmazott módszerek optimalizálásával, illetve néhány tanulási tipp szokássá alakításával komoly előrehaladást érhetsz el az eredményességedet illetően. Igazából nincs is más hátra, mint a gyakorlatban is kipróbálni a cikkben foglaltakat!


Nyitókép: Freepik


Kivonat
fullscreenclose
printsave