Nyelvtanulási módszerek, amelyekkel gyerekjátékká válik az új nyelvek elsajátítása

2020. 09. 21.

FacebookXPinterestLinkedIn

Anyelvtanulás az egyik legjobb befektetés, amellyel nemcsak a jövődet alapozhatod meg, hanem az elmédet is továbbcsiszolhatod. Idegen nyelveket tudva új barátokra lelhetsz, új kultúrákat ismerhetsz meg, egyúttal a munkaerőpiacon is növelheted az értéked.

Egy új nyelv ismeretében egyre magabiztosabbá válva a folyamatosfejlődés pozitív erejével vértezheted fel magad. Hirtelen kinyílik előtted a világ, sokkal szélesebb spektrumban szemlélhetsz más társadalmakat, és bővebb forrásból merítheted az ismereteidet.

Milyen nyelveket tanulhatsz? Ma már bőven adottak a lehetőségek arra, hogy az angol nyelv elsajátítását követően további idegen nyelvek tudásával is színesítsd magad. Választhatod többek között az itthon rendkívül népszerű németet, spanyolt, olaszt vagy franciát. Mindezek mellett manapság kifejezetten dívik többek között oroszul, kínaiul, illetve a skandináv nyelveken tanulni.

Egyeseknek a karrierrel kapcsolatos célkitűzés, másoknak a költözés lehetősége vagy épp a puszta érdeklődés jelenti az elsődleges motivációt. Az mindenesetre biztos, hogy felbecsülhetetlenül sok lehetőség, módszer és praktika áll a rendelkezésedre a minél gyorsabb előrehaladáshoz.

Cikkünkben ezekre a lehetőségekre világítunk rá. Egyaránt szó lesz anyelvtanulás lehetséges formátumairól és ahatékony nyelvtanulást támogató jól bevált trükkökről is. A cikk zárásaként pedig arra a helyzetre is adunk hasznos tanácsot, ha éppenséggel elakadást tapasztalsz a nyelvtanulásban.

Nincs más dolgod, mint egyenként tesztelni és kipróbálni a cikkben foglaltakat, a hozzád leginkább passzoló lehetőségeket pedig szokássá formálni.

A nyelvtanulás különböző formái

Ma már számtalan módszert alkalmazhatsz egy új nyelv elsajátítására, illetve a korábban tanult nyelvekkel kapcsolatos ismereteid bővítésére. Leginkább önismeret kérdése, hogy megtaláld a hozzád leginkább passzoló módszert, és elkötelezd magad mellette. Nézzük meg, milyen lehetőségek kipróbálásához adottak a lehetőségeid!

Online nyelvtanulás

Elég csak egy szimpla Google-keresést indítanod, és máris online nyelvi kurzusok tucatjait találhatod meg – ingyenes és fizetős változatban, egynyelvű és többnyelvű verzióban, rengeteg nyelvre vonatkozóan is.

Azonline nyelvtanulás nagy előnye,hogy asaját tempód szerint haladhatsz. A leckéket abban az ütemben dolgozhatod fel, ahogyan az a számodra a leginkább ideális, időhöz és helyhezpedignem vagy kötve.

Az online nyelvtanuláshoz viszont nagy fokú önfegyelemre van szükséged, hiszen senki nem ellenőriz, és senki nem is szól rád, ha épp nem haladsz a leckékkel. Számolnod kell továbbá azzal is, hogy ezzel a módszerrel főleg passzív tudás szerezhető meg, hiszen rendszerint minimális hangos beszédet kíván csak meg tőled.

Nyelvtanulás egyénileg, magántanár segítségével

Ez az egyik klasszikus modell – ennek keretei között az oktató kizárólag veled foglalkozik. Ennél a módozatnál szintén rajtad múlik a haladás sebessége, a beszéd gyakorlása viszont sokkal inkább előtérbe kerülhet. Adedikált figyelemért cserébe viszont magasabb ellenértéket (vagyis a magántanár általában borsosabb óradíját) kell fizetned.

Csoportos oktatás

Akárcsak az iskolai osztályteremben, ennél a formátumnál is csoportosan dolgozzátok fel a leckéket, és közösen tanuljátok a nyelvet. Amennyiben extrovertált típus vagy, szeretsz társaságban tanulni, akkor jól érezheted majd magad ebben a közegben. Ráadásul anyagilag is kedvezőbb lehet egy ilyen kurzus a magánoktatásnál, és persze új barátságokat is köthetsz.

Azzal viszont mindenképp számolj, hogy anyelvtanár figyelméből kevesebb jutmajd rád! Ráadásul a csoporttagok nyelvtudása eltérő szintű lehet, ezért sokszor kell majd alkalmazkodnod másokhoz.

Autodidakta nyelvtanulás

Ha magányos farkasként is jól boldogulsz, kitartó és szorgalmas vagy, akkor autodidakta módon is hozzáfoghatsz a nyelvtanuláshoz. Ilyenkor a leginkább célravezető megoldás, ha minél több módon teszed a hétköznapjaid részévé a tanulást.

Hallgathatsz hanganyagokat útközben vagy edzés alatt, nézhetsz filmeket vagy sorozatokat az épp tanult nyelven, a nyelvtani szabályokat pedig megtanulhatod a ráérős perceidben. A szorgalom, a kitartás és az önfegyelem itt iskulcsfontosságú.

Nyelvtanulás külföldön

Fiatalon, egyetemistaként, úgymond a komolyabb kötöttségek hiányában életre szóló kaland lehet külföldön nyelvet tanulni. Így két legyet is üthetsz egy csapásra, hiszen az adott országban gyorsanragadhat rád a nyelv, közben pedig nem is akármilyen élményekre tehetsz szert.

Arra viszont készülj fel, hogy a folyamat eleje iszonyatosan nehéz lehet! Áldozatokkal és lemondásokkal járó módszer ez, de roppant hatékonyan működik.

Tippek és trükkök: hatékony nyelvtanulási módszerek

Az alábbi praktikákat alkalmazva tovább növelheted a nyelvtanulásod eredményességét, méghozzá komolyabb anyagi vagy időbeli ráfordítás nélkül.

Gamifikáció, azaz játékosítás

Tudtad, hogy játszva is lehet idegen nyelvet tanulni? Legalábbis a játékokból átvett elemek felhasználásával bizonyosan.  egyszerű. Fogod a játékokból azokat a sajátosságokat, amelyek a legjobban motiválnak, és átülteted ezeket a nyelvtanulási folyamatba.

Például a kihívások és a tesztek erőteljes motivációt adhatnak. Ráadásul a játékosságtól a legkevésbé sem lesz komolytalan a hozzáállásod, hiszen mindössze egy olyan eszközről van szó, amellyel erőteljesebben motiválhatod magad a hatékony tanulásra.

Vezess naplót a tanult idegen nyelven!

Naponta pár percet vesz csak igénybe, szokássá alakítva pedig könnyedén a gyorsítósávba terelheti a nyelvtanulásod a naplóírás. Elég hozzá egy sima határidőnaplót beszerezned, esténként pedig néhány percet a kitöltésével töltened!

Kezdheted kis lépésekben is a folyamatot: írd le esténként, aznap mi történt veled! Napról napra egyre jobban belemelegedhetsz a feladatba, egy idő után pedig elkezdheted bővíteni a mondataid. Fokozatosanbeépítheted a frissen tanult szavakat, igeidőket és nyelvtani szerkezeteket is, hogy minél hamarabb menjen készségszinten a használatuk.

Gyakorold a kiejtést hangos olvasással, illetve hangosszótárakkal!

Előbb-utóbb mindenképpen meg kell szólalj a tanult idegen nyelven, úgyhogy jobb ezen minél hamarabb túlesned. Amikor otthon egyedül tanulsz, akkor olvasd hangosan az épp soron következő elolvasandó szövegrészeket.

A kiejtést gyakorolhatod hanganyagok, illetve hangosszótárak segítségével is.

A legfontosabb, hogy sokat gyakorolj! Így passzív befogadóból aktív használója leszel a tanult nyelvnek, miközben az önbizalmad is megerősödik.

Címkézd fel a világot!

Mit szólnál hozzá, ha, mondjuk, olyankor is tudnál szavakat tanulni, amikor épp a hűtőhöz mész egy üdítőt meginni? Ehhez nem kell mást tenned, mint néhány öntapadós címkére felírnod a megtanulásra váró szavakat a kiejtésükkel együtt.

A cetliket aztán kiragaszthatod akár a lakás egyes pontjain, akár arra a konkrét tárgyra is, amelynek az idegen nyelvi megfelelőjét épp tanulod, így lépten-nyomon memorizálhatod az új szavakat. Ennél könnyebben nehéz lenne szavakat tanulni, hiszen napi szinten többször is találkozhatsz velük, így gyorsan beéghetnek a memóriádba.

A szókincsed bővítésének kivételesen hatásos módja

Hogy is néz ki az új szavak tanulásának klasszikus módja? Szorgalmasan bemagolod az újabb és újabb főneveket és igéket, amíg azok nagy nehezen az emlékezetedbe nem vésődnek. Az így megszerzett tudás viszont gyakran szinte használhatatlan a gyakorlatban, az éles szituációkban.

Csavarj hát egyet a dolgon, és próbálj mondatot alkotni minden újonnan tanult szóval! Eleinte az sem baj, ha ezek a mondatok kezdetben meglehetősen furcsák lesznek. A módszer hatékonysága ugyanis abban rejlik, hogy a magolás helyett megérteni és aktívan használni próbálod az új kifejezéseket.

Kösd össze a kellemeset a hasznossal!

„Meghekkelnéd” a nyelvtanulást? Kezdd el nézni a kedvenc filmjeid és sorozataid a tanult nyelven, magyar felirattal támogatva! Később, amikor már egyre jobban érted a szereplők beszédét, a felirat nyelvét nyugodtan lecserélheted magyarról az eredetire.

Emellett szép lassan szoktasd rá magad az érdeklődésednek megfelelő témájú idegen nyelvű blogok és hírportálok rendszeres olvasására! Így folyamatosan képben lehetsz a téged érdeklő dolgokkal, közben pedig tanulsz is.

Építs tudatosan kapcsolatot anyanyelvi beszélőkkel!

Ha igazán fel szeretnéd pörgetni a nyelvtanulásod folyamatának sebességét, akkor próbálj meg minél hamarabbkapcsolatba kerülni olyanokkal, akik jól beszélik az általad tanult nyelvet, vagy épp ez a nyelv az anyanyelvük!

A legjobb, hogy ehhez ki sem kell mozdulnod otthonról, hiszen tematikus Facebook csoportok,fórumok és nyelvtanuló partnert kereső weboldalak tucatjai várnak rád. Mindössze néhány kattintás választ el attól, hogy kinyíljon előtted a világ!

Persze offline is bőven akad lehetőség. A nagyvárosokban ma már nem nehéz nyelvi klubokat találni, de multinacionális cégnél dolgozva akár egy munkatársadtól is kérheted a rendszeres idegen nyelvi beszélgetés lehetőségét.

Ezt tedd, ha elakadnál!

A nyelvtanulás időnként olyan, mint egy maratoni futóverseny. Az elején még elképesztően lelkes vagy, később viszont váratlanul alábbhagy a kezdeti lendület. A cél még borzasztó távol, de valahogy nem érzed magadban az erőt és a motivációt…

Készülj fel előre erre, mert anyelvtanulók többsége bizony találkozik ezzel a kellemetlen jelenséggel! A legtöbben ilyenkor sajnos feladják a küzdelmet, ami nagy hiba. Kitartással és néhány praktikával ugyanis sikeresen túljuthatsz az átmeneti nehézségeken, és újra gőzerővel haladhatsz a célod felé.

Mit tehetsz tehát, ha elakadsz a tanulásban? Egyrészt ne feledd, hogy természetes folyamaton mész át! Másrészt beszélj a nehézségekről a tanárodnak, a nyelvtanuló partnerednek, a párodnak vagy a legjobb barátodnak!

Sokat lendíthet a haladásodon, ha egy kis változatosságot csempészel a tanulási folyamatba,ésúj módszereket próbálsz ki. Keress rá újhanganyagokra,podcastokra,YouTube csatornákra, de hallgathatsz akár hangoskönyveket is! A fentebb már említett naplóírás is sokat segíthet ebben a fázisban.

A legfontosabb, hogy ne hagyd abba a tanulást, mert ha mégis azt tennéd, később mindent elölről kezdhetsz! Merj bátran megszólalni a tanult nyelven, állj nyitottan másokhoz, és meglátod, nemsokára ismét sínen lesz a nyelvtanulási projekt!

Összegzés

A bejegyzésben a legfontosabb tudnivalókra és praktikákra hívtuk fel a figyelmedet, hogy valóban eredményes legyen a nyelvtanulásod. Nem maradt más hátra, minthogy alkalmazd és kitartóan használd a számodra legmegfelelőbb módszereket. Ha pedig megtorpannál a tanulásban, csak nézd át újra a fenti tippjeinket, hogy hamar túllendülhess a nehézségeken!

Sok sikert kívánunk a tanuláshoz!

Fotó: Freepik

Kategória:Tanulási tippek

Kivonat
fullscreenclose
printsave