Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


604 A kifizetések és elszámolási rendszerek jövőbeli fejlődése – köszönhetően az internetes és más számítógépes alapon működő kommunikációs formáknak – lehetővé fogja tenni a részleges tartalékkal működő bankok kiürítését majdnem közvetlenül azt követően, hogy a legkisebb kétség is felmerül fizetőképességüket illetően. E tekintetben, a számítógépes kommunikáció területén jelentkező technológiai forradalom a magánbankolást fogja előremozdítani, ami közel 100%-os tartalékkal működik – feltéve, hogy a jelenlegi rendszert teljesen privatizálják és eltörlik a központi bank intézményét. Lásd ehhez Jesper N. Katz, „An Austrian Perspective on the History and Future of Money and Banking” (jogi és közgazdasági Erasmus-program keretében, 1997). Lásd még a The Future of Money in the Information Age című értekezést James A. Dorn-tól (Washington, D. C.: Cato Institute, 1997). Mivel általánosan ismertek, ami a hitelkártyákat vagy a „műanyag” „elektronikus” pénzt illeti, meg kell jegyeznünk, hogy ezek nem pénzek, hanem puszta eszközök, mint a csekkek például, melyek lehetővé teszik, hogy valódi pénzként (vagy kiváló pénzhelyettesítők, mint a letétek) elszámolva fizessünk velük.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave