Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


598 Lásd Vera C. Smith, The Rationale of Central Banking and the Free Banking Alternative. Ehhez a nagyszerű kiadáshoz Leland B. Yeager írta az előszót. A munka egy doktori értekezés, melyet később Vera Lutz néven írt F. A. Hayek irányítása alatt. Valójában Hayek már szánt némi időt egy, a pénzről és banktevékenységekről szóló könyvtervezetre sikeres előadássorozata után, melyet a London School of Economicsben tartott, és melynek gyümölcse a Prices and Production című könyve lett. Ám amikor a híres intézmény „gazdaságtudományok és statisztika” tanárává nevezték ki, félbe kellett szakítania kutatását. Négy fejezetet írt meg: a pénzügyi elmélet angliai történetéről, a 18. századi franciaországi pénzről, a papírpénz fejlődéséről Angliában, illetve a banking és currency iskola közötti ellentétről szóló fejezeteket. Ezen a ponton döntött úgy, hogy átadja eddig elvégzett munkáját az ötödik fejezethez tartozó jegyzeteivel együtt egyik legbriliánsabb tanítványának, Vera C. Smithnek, aki mint doktori értekezést kiegészítette ezeket, és megírta a fent említett könyvet. Szerencsére Hayek eredeti kéziratát Alfred Bosch és Reinhold Weit helyreállították, és Grete Heinz angol fordításában a The Collected Works of F. A. Hayek című könyv harmadik részének 9., 10., 11., 12. fejezetében olvashatjuk őket. Lásd F. A. Hayek, The Trend of Economic Thinking. Vera C. Smith könyvében a 112–113. oldalon (második angol kiadás) megemlíti a kezdeti általános egyetértést a banking iskola és a free-banking iskola, valamint a currency és central-banking iskola között. E témában lásd még Rothbard, Classical Economics, második rész, 7. fejezet.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave