Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


376 Fontos hangsúlyozni, hogy a bankszektor nagymértékben elbitorolta a részvénypiac e kiemelt szerepét. Mivel a bankszektor bővítheti a hitelt, létrehozhat letéteket és ezeket ki is fizetheti, közkedvelt eszközzé vált az ideiglenes pénztöbbletek befektetésére. Ez igen ártalmas, mivel a hitelexpanzió még nagyobb növekedését teszi lehetővé, illetve előidézi a már általunk is ismert negatív hatásokat. Azonban ha a készpénztöbblet a tőzsdepiacra kerülne, mindez az önkéntes megtakarítás hathatós növekedéséhez vezetne, ami aztán lehetővé tenné a befektetési folyamatok meghosszabbítását, és semmilyen rá következő válság nem kényszerítené a vállalkozókat e folyamatok felfüggesztésére – ugyanakkor a megtakarítók részére sosem lenne garancia, hogy értékpapírjaikért azok eladásakor ugyanakkora pénzösszeget kapnak kézhez, mint amit vásárlásukkor kifizettek. A részvénypiacot gyakran éri bírálat amiatt, hogy kicsi mérete és korlátozott fejlődése szükségessé teszi bankbetétek kibocsátását a termelési projektek finanszírozásához. Immár abban a helyzetben vagyunk, hogy megérthetjük, ez a kritika miért indokolatlan. A valóság tulajdonképpen ennek nagyjából az ellentéte: pontosan a befektetési projekteknek a bankok valós megtakarítások támogatása nélküli hitelexpanziójával történő finanszírozása az a képesség, mely a bankokat számos befektetési projektben kimagasló pozícióba helyezi – teszi mindezt a részvénypiac hátrányára, mely így a befektetési folyamat során fontosságát veszti, illetve sok esetben a konjunktúraciklus folyamán a bankszektor által felállított irányelveket követő másodlagos piaccá válik.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave