Mizik Tamás, Fertő Imre

Agrárgazdaságtan I.

Mezőgazdasági árak és piacok


A kereskedelmi árrés

Az árelmélet legegyszerűbb változata azt feltételezi, hogy az eladók és a vásárlók közvetlenül találkoznak a piacon és cserélik egymással áruikat. Az egyensúlyi árat a piaci kereslet és kínálat határozza meg, amely aggregálja az eladóknak és a vásárlóknak a viselkedését. Bár a mezőgazdasági termelők és fogyasztók valóban személyesen is találkozhatnak (lásd például a reneszánszát élő rövid kínálati lánc különböző formáit a 15. fejezetben), a legtöbb asztalunkra kerülő élelmiszer jellemzően hosszas és bonyolult feldolgozási és disztribúciós folyamaton megy keresztül. Az üzletekben vásárolható élelmiszerek azonban alapvetően különbözhetnek az eredeti, a mezőgazdasági termelők által előállított termékektől. Ezért nem meglepő, ha a friss gyümölcs ára alacsonyabb, mint a belőle készült lekváré, vagy hasonlóan a liszt ára alacsonyabb, mint a péksüteményé. A termelők által kapott ár és a fogyasztók által fizetett ár különbségét kereskedelmi árrésnek hívják. A kereskedelmi árrés nagysága és változása régóta az érdeklődés tárgya mind a fogyasztók, mind a termelők és a politikai döntéshozók részéről. Gyakran hallhatjuk a különböző híradásokban azt a visszatérő panaszt, hogy a kereskedelmi árrés túl nagy, a termelők alacsony árat kapnak termékeikért, míg a fogyasztók azokat csak magas áron tudják megvásárolni. Az agrár-közgazdaságtan régóta foglalkozik a kereskedelmi árrés problémájával. A leggyakoribb kutatási kérdések a következők. Valóban túl magas-e a kereskedelmi árrés? Miért különbözik a kereskedelmi árrés nagysága az egyes termékek között? Hogyan változik hosszabb távon a kereskedelmi árrés? A kereskedelmi árrés változása hogyan befolyásolja a termelői és fogyasztói árakat?

Agrárgazdaságtan I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 006 9

Az agrárgazdaságtani alapismeretek elsajátítása nélkülözhetetlen minden olyan hallgató számára, aki ilyen jellegű alapképzést választ. A tankönyv részletes áttekintést nyújt a keresletről, kínálatról és a piacokról, valamint kitér a mezőgazdasági sajátosságokra is. Külön terület az árak alakulása, illetve annak a minőséggel való kapcsolata, ami világszerte egyre nagyobb jelentőségű lesz. A határidős árupiacok fontos szerepet töltenek be a termelők számára rendkívül fontos árvárakozás szempontjából, míg a különböző hosszúságú ellátási láncok az egyedi keresleti igényekhez igazodnak.

A könyv nemzetközi és hazai kitekintésben vizsgálja a termelői együttműködések formáit, azok fontosságát, melyek mind a gazdálkodók, mind a fogyasztók számára meghatározó jelentőséggel bírnak.

Összességében a könyv részletesen körüljárja az alapvető témákat, és segíti azok megértését, így bátran ajánlom minden agrármérnök szakos hallgató számára.

Dr. Feldman Zsolt, helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium

Egyrészt azért örülök ennek a tankönyvnek, mert jól áttekinthető és pontos képet ad arról, hogy melyek az ágazat működésének közgazdasági alapelvei, valamint hogy miben más és miben hasonlít a gazdaság egyéb területeihez. Másrészt azért örülök ennek a tankönyvnek, mert segíthet javítani az ágazat megítélésén, mivel sikeresen mutatja meg, hogy az agrárgazdaságtan milyen szorosan kapcsolódik össze akár egy átlag élelmiszer-fogyasztó napi döntéseivel is - „from field to fork” -, mindezt életszerű és elgondolkoztató példákon keresztül. Remélem, hogy sok fiatal olvassa és sajátítja el majd a tankönyvben leírtakat, sőt a kollégáimnak is ajánlani fogom a forgatását, mert összefüggésbe helyez egy sor olyan ágazati kérdést, ami már régen került a kutatási fókuszunkba. Örülök, hogy olyan könyvet ajánlhatok, ami új kutatási témákon való gondolkozásra inspirált. Ezért remélem, hogy a jövő szakemberei közül lesznek, akik éppen e könyv miatt választják majd a mi izgalmas ágazatunkat és a kutatói pályát.

Dr. Juhász Anikó, AKI Főigazgató

Az agrárgazdaságtan az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági üzemtanból kiindulva egyre szélesebb témaköröket felölelő tudományág lett. Ezért a szerzők úgy döntöttek, hogy tankönyvsorozatot írnak az agrárgazdaságtan legfontosabb területeiről. Az első kötet a mezőgazdasági árak és piacok speciális szempontjainak elemzésével foglalkozik, továbbá számos gyakorlati példán keresztül bemutatja a mezőgazdaság sajátos jelenségeinek vizsgálatát egyszerű közgazdasági eszközök segítségével. A tankönyv öt témát ölel fel. Az első rész az agrárgazdaságtan tárgyáról és fejlődéséről szól. A második az árképzés alapjaival, a harmadik rész pedig a mezőgazdasági árak változásainak különböző aspektusaival foglalkozik. A negyedik rész az árképzés intézményeit tárgyalja, míg az ötödik rész az élelmiszer-gazdaságban megfigyelhető sajátos piaci kapcsolatokat vizsgálja. Az olvasók hiánypótló kötetet tartanak a kezükben, mert e tárgykörben a nemzetközi irányzatokat követő tankönyvsorozat eddig nem jelent meg Magyarországon. A sorozat első kötete is híven tükrözi a nemzetközi szemléletet, és csak biztatni tudom a szerzőket a többi kötet mielőbbi megjelentetésére. A magyar agrár-felsőoktatás oktatói és hallgatói hasznos tankönyvként forgathatják a szerzők művét, akik maguk is több évtizedes hazai és külföldi szakmai és oktatói tapasztalattal rendelkeznek.

Dr. Popp József, MTA doktora

Hivatkozás: https://mersz.hu/mizik-ferto-agrargazdasagtan-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave