Papp Ilona (szerk.)

Szálloda- és vendéglátásmenedzsment


Turizmus és vendéglátás

A turizmusban résztvevők legfontosabb ismérve, hogy lakóhelyeiket elhagyják, tehát a legmarkánsabb elem a helyváltoztatás. Legyen ennek a helyváltoztatásnak bármilyen célja – a szabadidő eltöltése, üzleti út, gyógykezelés vagy egyéb cél – az „utasnak”, mint embernek, mint biológiai lénynek, alapvető szükségleteit utazása során is ki kell elégítenie. Táplálkozik, ételeket, italokat fogyaszt, így – leszámítva néhány különleges esetet (néhány órás bevásárló turista, otthon készített szendvicset fogyasztó stb.) – a vendéglátás alanyává, a keresletet megjelenítő vendéggé válik. A szükséglet kielégítésének színtere az üzlet, a vendéglátó egység, működjön akár szállodában vagy önálló vállalkozás keretében, helyezkedjék el akár egy város központjában vagy egy autópálya mellett. Látható tehát, hogy a turisták döntő többségükben egyúttal a vendéglátás alanyává is válnak objektív okoknál fogva. Az összefüggéseket a 8.1. sz. ábra szemlélteti, ahol 1. vendéglátás alanyai, 2. turisták, 3. helyi lakosság.

Szálloda- és vendéglátásmenedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 147 9

Hivatkozás: https://mersz.hu/papp-szalloda-es-vendeglatasmenedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave