Heidrich Balázs

Szolgáltatás menedzsment


16. táblázat. Az organikus és mechanikus szerkezetű kultúrák jellegzetességei
Organikus kultúra
Összehasonlítás szempontjai
Mechanikus kultúra
Szabad információáramlás
Kommunikációs csatornák
Előírt, ellenőrzött információáramlás
Laza, feladatfüggő
Működési stílus
Uniformizált és előírt
Egyéni szaktudásra épülő
Döntési jogosultság
A hivatalos beosztás szerinti, hierarchikus
A szervezet a változó körülményekhez önként alkalmazkodik
Alkalmazkodás
Lassú, a kipróbált elvekhez ragaszkodnak még akkor is, ha a környezet megváltozik
Hangsúly az ügyek elvégzésén, melyet nem szabályoznak szigorú előírások
Vezetési elvek, orientáció
Hangsúly az írott szabályokon, a már bevált vezetési elvek az irányadók
Laza, informális ellenőrzés
Ellenőrzés
Szoros ellenőrzés az ellenőrzési rendszerek segítségével
Rugalmas munkahelyi magatartás, a megengedett helyzethez és a személyi adottságokhoz alkalmazkodó egyéni magatartás
Munkahelyi magatartás
Előírás szerinti munkahelyi magatartás, a munkaköri előírásokhoz kell ragaszkodni
Gyakori a csoportos megbeszélés és döntéshozatal
Döntéshozatal, participáció
A vezetők döntenek, a beosztottak véleményét nem kérik
Forrás: Slevin-Covin (1990)

Szolgáltatás menedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 145 5

Hivatkozás: https://mersz.hu/heidrich-szolgaltatas-menedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave