Szakály Zoltán (szerk.)

Élelmiszer-marketing


A fogyasztók árérzékenysége

A legutóbbi gazdasági válság első éveiben még az volt a jellemző, hogy a hazai fogyasztók inkább kevesebbet vásároltak a megszokott termékkategóriákból, de nem váltottak át az alacsonyabb árú készítményekre. A helyzet 2010 elejére megváltozott, és megjelent az ún. „downtiering” jelensége. Ez azt jelenti, hogy a háztartások tovább már nem tudták csökkenteni a megvásárolt termékek, köztük az élelmiszerek mennyiségét, ezért kénytelenek voltak a kategórián belül kedvezőbb árú termékeket beszerezni (kényszertudatos vásárlók). Ennek egyenes következménye a kereskedelmi márkák nagyobb arányú megjelenése a vásárlói kosárban. A felmérések szerint a háztartások mintegy 60%-a csökkentette kisebb-nagyobb mértékben kiadásait 2012-ben (GfK Hungária, 2013). A válság enyhülésével a fogyasztók árérzékenysége is mérséklődött. Ennek nyilvánvaló jele volt, hogy 2014-től kezdődően ismét nőtt a hazai élelmiszer-kiskereskedelem volumene, és ez a folyamat még jelenleg is tart. Ennek ellenére a hazai fogyasztók árérzékenysége még mindig döntő szempont az élelmiszerek vásárlásakor (Szakály–Kiss, 2015).

Élelmiszer-marketing

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 025 0

Az élelmiszer témakör ma egyre nagyobb figyelem mellett egyre több gondolat, elvárás összekapcsolódását testesíti meg, megjelenik benne a biztonság, a kényelem, a bizalom, a felelősség, az élvezet, a kontroll, a megosztás, a félelem… Az Élelmiszer-marketing szakkönyv érinti a jelen sokszínű kérdéseit, miközben fókuszában tartja a klasszikus marketingmunka területeit.

Az Élelmiszer-marketing szakkönyvvel olyan széles körű ismeretanyagot magában foglaló szakirodalmi munkát nyertünk, ami egyszerre segíti a tematikus megismerést, valamint a friss problémafelvetésekkel az új ismeretek befogadását.

Törőcsik Mária

egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem

Az élelmiszer- és táplálkozásmarketing szerepe leginkább a meglévő fogyasztói szükségletek kielégítésében, a folyamatos termékfejlesztésben mutatkozik meg.

A könyv tökéletesen reprezentálja az élelmiszer-marketing jelenlegi helyzetét, és mint egy agrár- és élelmiszeripari enciklopédiaként sorra veszi a szakma összes részterületét, melyből kiemelném egyik új keletű, felkapott témáját, a neuromarketinget. Az idegtudományban egyre inkább teret nyernek az érzelmekkel kapcsolatos vizsgálatok, így a neuromarketing eszközei segíthetnek feltárni, hogy mely tényezők ragadják meg a fogyasztók figyelmét, mik váltanak ki kötődést, és mi segít az emlékezésben.

A szerzők átfogóan mutatják be a legmodernebb marketingmegoldásokat az élelmiszer-gazdaságban. Ezért úgy gondolom, hogy egyetlen agrár-élelmiszer szakmában dolgozó marketingesnek sem hiányozhat a könyvespolcáról!

Hinora Ferenc

elnök, Magyar Marketing Szövetség

Szédületes sebességgel változó világunkban az élelmiszer-gazdaság marketingszakemberei komoly kihívások előtt állnak. Válaszokat kell találniuk az új évezred fogyasztóinak azon igényeire, ahol a tápláló és ízletes összetétel, az egészségesség, a környezettudatosság és az etikus vállalati működés már szinte „belépő kategóriáknak” számítanak. Emellett úgy kell jövedelmező utakat keresniük vevőikhez, hogy az elfogyasztott élelmiszer a fogyasztók önkifejezésének részévé is válhasson. Ezen feladatok ellátásához ad támogatást e szakkönyv, mely tartalmazza a tárgykör legfrissebb ismereteit, és kézikönyvként is kiválóan használható. Szívből kívánom, hogy forgassa eredménnyel, és a könyv tudásanyagát alakítsa fenntartható értékekké!

Avramucz Attila

vállalati kapcsolatok igazgató, Univer Product Zrt.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szakaly-elelmiszer-marketing//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave