Vörös József

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment

Átdolgozott kiadás


A munkacentrikus műhely

Gondoljuk végig szobánk egyik szekrényének termelési folyamatát. Amennyiben az nem egyedi jellegű, valamilyen különösen értékes fából készült faragott bútor, hanem egy viszonylag standardnak tekinthető termék, akkor annak termelési folyamata minden bizonnyal belefér a következő leírásba. A szekrény legfőbb anyaga préselt falemez, tömegének zömét ez teszi ki. A falemezt (pozdorját) szinte biztosan beszállítótól vásárolták, miként az ennek befedését szolgáló fa vagy műanyag fóliát is. A bútorgyárban a termelési folyamat a pozdorjalemezek beborításával kezdődik. A fa vagy műanyag fóliát gépsor ragasztja a pozdorjalemezre, majd a már borított falemezeket méretre vágják, legtöbbször páros körfűrésszel. Mivel a páros körfűrész egy adott méretre történő beállítása időt vesz igénybe, az összes elkészítendő végtermékhez célszerű egyszerre leszabni az azonos méretű lemezeket. A méretre vágott lemezeket csiszolják ezután, majd az egy munkadarabhoz (végtermékhez) szükséges lapokat összeillesztik. Néhány termék díszítéséhez szegélyléceket is használhatnak, ezek felhelyezése után a késztermék tulajdonképpen elkészül. A 12.1. ábra foglalja össze a termelési folyamatot. Miként az ábra is mutatja, a végtermék műveletekből áll. Egy adott darabszámból álló, adott végtermékre vonatkozó megrendelést, illetve ennek kielégítésére tett ígéretet munkafeladatnak nevezünk, és egy ütemterv egy munkafeladat elvégzéséhez tartozó műveletek beütemezését jelenti. Egy munkafeladat műveleteit akkor ütemeztük be, amikor meghatároztuk, hogy egy adott műveletet mikor és melyik gépen kell elkezdeni.

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 216 2

A termelési stratégia és az ellátási lánc napi működésének optimalizálása alapvetően befolyásolja a vállalat nyereségességét. Mindkettő olyan feladatot jelent, mely a régióban a legtöbb helyen gyerekcipőben jár. A könyv abban segíti a mai termelésirányításért felelős generációt, hogy versenyelőnnyel járó tudást szerezzen.

Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója

Egy termelő vagy szolgáltató rendszer sikeres működéséhez nélkülözhetetlen a termékelőállítás és szolgáltatásnyújtás rendszerének ismerete. Olyan magyar nyelvű szakkönyv, amely átfogóan, a terület ismeretéhez nélkülözhetetlen kvantitatív alapokkal is tárgyalná a témakört, ez idáig nem állt az olvasók rendelkezésére. Vörös József könyve most e hiányt pótolja.

Dr. Koltai Tamás egyetemi tanár, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

Jelen kiadás a 2010-ben megjelent mű átdolgozása.

Hivatkozás: https://mersz.hu/voros-termeles-es-szolgaltatasmenedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave