Lőrinc László

Életmódtörténet I.

Őskor - ókor


Változatos étrend

Régészeti leleteken és néprajzi megfigyeléseken alapuló feltevések szerint a vadászok étrendje sokkal változatosabb volt, mint a mai. Nagyon sokféle növényt, levelet, termést és gyümölcsöt megettek. Évezredek tapasztalataiból tudták, mi mérgező, mi nem az. A pitypang levelét például salátaként ették. Az élelmet szárítással, sózással, pácolással tartósították. Fűszernek viszont ritkán használták a sót, annál több egyéb fűszert, például koriandert, borsot, bazsalikomot, mentát, zsályát. Ez utóbbiakat gyógyfűként is ették, akárcsak a macskamentát, rutafüvet. Nyilván ismerték azoknak a magas tápértékű növényeknek – így a kukorica, a burgonya, a yam, a rizs, a búza, a zab, a köles, az árpa, a szezám vagy az olajbogyó – eredeti változatát, amelyeket későbbi korokban az adott térségben háziasítani fognak.

Életmódtörténet I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 747 0

Ki gondolná, hogy a történelemben még az olyan egyértelműnek látszó fogalmak jelentése is változott, mint az anyaság vagy a gyilkosság, a többiről nem is beszélve? Hogy a vidéki és nagyvárosi emberek eltérő viselkedése mögött is ott van a történelem, s ezért az egyiknek hagyományosabb elgondolása van a családról, az ajándékról, a vagyonról, az időről vagy az ünnepről, a másiknak pedig újabb keletű? Ez a könyv nemcsak a lakás, az étkezés, az öltözködés, vagyis az anyagi környezet változásairól szól, hanem az emberi viselkedés és gondolkodásmód, az emberek közötti viszonyok történetéről is. Számos forrás és feladat segíti elő, hogy a következtetéseket maguk a diákok vonják le. Elsősorban felsőéves középiskolai diákoknak ajánljuk, illetve kézikönyvként mindenkinek, akit a nagy történelmi események mellett érdekel a mindennapok ezernyi apró részlete is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave