Lőrinc László

Életmódtörténet I.

Őskor - ókor


Étkezés: árpavilág, búzavilág

A gabona és egyéb termelvények felhasználása nagyon hasonló ahhoz, amit a törzsi népek kapcsán láthattunk. Mezopotámia és az ettől keletre eső területek elsősorban árpát termeltek. Az árpából nem készíthető igazi kenyér, inkább kovásztalan lepény, ez adta itt a tömegek táplálékát. A fő zsiradék arrafelé a szezám nevű fűféle magjából nyert olaj, a legfontosabb gyümölcs pedig a datolya volt. A datolyapálma jól termett a fokozatosan szikesedő mezopotámiai talajban is, termése nagy tápértékű, jelentősége a gabonákéhoz hasonlítható ebben a térségben. Levét erjesztve is itták vagy felhasználták az árpasör készítésénél.

Életmódtörténet I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 747 0

Ki gondolná, hogy a történelemben még az olyan egyértelműnek látszó fogalmak jelentése is változott, mint az anyaság vagy a gyilkosság, a többiről nem is beszélve? Hogy a vidéki és nagyvárosi emberek eltérő viselkedése mögött is ott van a történelem, s ezért az egyiknek hagyományosabb elgondolása van a családról, az ajándékról, a vagyonról, az időről vagy az ünnepről, a másiknak pedig újabb keletű? Ez a könyv nemcsak a lakás, az étkezés, az öltözködés, vagyis az anyagi környezet változásairól szól, hanem az emberi viselkedés és gondolkodásmód, az emberek közötti viszonyok történetéről is. Számos forrás és feladat segíti elő, hogy a következtetéseket maguk a diákok vonják le. Elsősorban felsőéves középiskolai diákoknak ajánljuk, illetve kézikönyvként mindenkinek, akit a nagy történelmi események mellett érdekel a mindennapok ezernyi apró részlete is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave