Fehér Ferencné, Mák Erzsébet, Molnár Szilvia, Tóth Tímea, Vékony Blanka

Közétkeztetési szakácskönyv


STEFÁNIA-MARHASÜLT

A marhahúsból (lehet fartő, felsál, fehér és fekete pecsenye, vastag lapocka) 2–2,5 kilós hosszúkás darabokat alakítunk ki. Hegyes késsel középen átszúrjuk, és a nyílásba töltjük a keményre főzött, megtisztított tojást. A nyílásokat hústűvel összetűzzük, majd a húst bedörzsöljük sóval, megszórjuk őrölt borssal, és lapátkanállal óvatosan forgatva, elősütjük, hogy egy ropogós kéreg alakuljon ki. Ezt végezhetjük a sütőben, vagy a kombinált sütő-főző berendezésben. A visszamaradt zsiradékban átfuttatjuk a cikkekre vágott vöröshagymát, a gerezdekben hagyott fokhagymát, a kicsumázott, negyedelt paprikát. Kevés vizet hozzáöntve felforraljuk, és a húsra öntjük. Közepesen meleg sütőbe (vagy a kombinált berendezésbe) tesszük és 1–1,5 órán át – időnként a húst megforgatva, saját levével locsolgatva, de semmi képen nem megszurkálva – pároljuk. Amikor félig megpuhult mellétesszük a négybe vágott paradicsomokat. Ha szükséges, a párolólevet meleg vízzel pótoljuk, és tovább pároljuk. Amikor a hús puha, kiemeljük és 10–15 percig pihentetjük, majd a rostokra merőlegesen, szép, egyenletes, ferde szeletekre vágjuk.

Közétkeztetési szakácskönyv

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 543 9

Hivatkozás: https://mersz.hu/feher-mak-molnar-toth-vekony-kozetkeztetesi-szakacskonyv//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave