Fehér Ferencné, Mák Erzsébet, Molnár Szilvia, Tóth Tímea, Vékony Blanka

Közétkeztetési szakácskönyv


2.1. Egyszerű

 
  • Általános leírás: Alapja valamilyen zöldségféle vagy színesfőzelék, amelyet a hőbehatás után egyszerű sűrítési művelet (rántás, hintés, habarás) valamelyikével készítünk el. Menübe állításakor valamilyen húsétel körettel; salátával; vagy egytálétel; esetleg főzelék valamilyen feltéttel illik hozzá. Fontos figyelni a szín, íz, nyersanyag harmóniájára, hiszen magyaros leves után nem adunk magyaros második fogást, tejfölös leves után nem adunk tejföllel készült második fogást. Bizonyos zöldségféléket egymás után sem célszerű adni, pl.: „K” betűs és szárazhüvelyes; vagy két „K” betűs zöldség egymás után stb. Ezeknél a leveseknél a korszerűsítés egyik lehetősége, ha a tészta levesbetét helyett a magasabb anyaghányadú zöldségmennyiséggel készítjük az ételt.
 
  • Általános anyagkiszabás:
 
Nyersanyag
15 évtől
11–14 év
7–10 év
4–6 évtől
1–3 évtől
Zöldség (kivéve: sz. hüvelyes, gomba, pürék)
kg
7–12 (10)*
5–10
5–9
2–5
3–6
Vöröshagyma
kg
0,50
0,45
0,30
0,30
0,2
Zsiradék
kg
0–1,5 (0,6)*
0–1
0–1
0–0,8
0–0,5
Liszt
kg
0,8–1 (0,8)*
0,8–1
0,8–1
0,6–0,8
0,6–0,8
Tejföl
kg
2–6 (3)*
2–5
2–4
2–3
1–2
Petrezselyemzöld
cs
5–10
5–10
4–8
3–6
2–4
Szárazfűszerek
kg
0,01–0,05
0,01–0,05
0,01–0,05
0,01–0,05
0,01–0,05
Konyhasó
kg
0,20
0,15
0,15
0,10
0,10
Levesbetét
kg
1
0,80
0,70
0,50
0,50
* A receptúrák általában ezeket a mennyiségeket tartalmazzák.
 

Közétkeztetési szakácskönyv

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 543 9

Hivatkozás: https://mersz.hu/feher-mak-molnar-toth-vekony-kozetkeztetesi-szakacskonyv//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave