Bakó Péter, Fogassy Elemér, Keglevich György

Szerves vegyipari technológiák

Egyetemi jegyzet


Szappanok

A szappanok nagymolekulájú (hosszú szénláncú) zsírsavak alkáli-, ammónium- vagy alkil-ammónium-sói. Előállíthatók természetes zsírokból, olajokból és szintetikus zsírsavakból.

Szerves vegyipari technológiák

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 128 8

A jegyzet bemutatja szerves vegyipar szerkezetét, majd részletesen ismerteti a vegyipar eszköztárát: a különféle rektoroktól indulva a feldolgozó berendezéseken át a tipikus üzemcsarnokig. Fontos része a jegyzetnek a környezetbarát kémia alapelveinek a bemutatása. A leggyakoribb intermedierek bemutatása után a jellegzetes egy-, két- és három-szénatomos, valamint aromás családfák kerülnek tárgyalásra. Ezután a tenzidek fajtáit és előállításuk lehetőségeit mutatja be a jegyzet a környezetvédelmi megfontolásokkal. A növényvédőszerek három csoportban (rovarölők, gombaölők és gyomirtók) kerülnek bemutatásra a szükséges alapismeretek megismertetése után. A jegyzet részletesen tárgyalja a gyógyszerhatóanyag gyártási technológiák alapjául szolgáló szintézissorokat, melyek didaktikus megfontolások szerint lettek összeválogatva. A finomkémiai ipar jellemzői is bemutatásra kerülnek. Majd a cellulózkinyerés, a papírgyártás, az alapvető szálas anyagok és azok színezése következik. A jegyzetet a fontosabb műanyagok gyártástechnológiáinak összefoglalása zárja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/bako-fogassy-keglevich-szerves-vegyipari-technologiak//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave