Raskó István

Genetika és egészség


Idegrendszeri betegségek

A modern társadalmak lakói élettartamának jelentős meghosszabbodása révén megnőtt az időskori neurológiai betegségek gyakorisága. Az Alzheimer- és Parkinson-kór, valamint az időskori elbutulásos állapotok kezelésében, a tünetek enyhítésében a megfelelő táplálkozás is döntő lehet. A lipidmetabolizmusban szereplő apolipoprotein E4 alléljának az Alzheimer-kórra hajlamosító szerepe régóta ismert. Az antioxidánsok, így az E-vitamin, valamint a vörösborban található resveratrol, gyümölcsben, zöldségben, magokban gazdag, hús- és zsírszegény diétával kiegészítve hatékony az Alzheimer-kór megelőzésében és a betegség kórfolyamatának lassításában. A B6-, az E-vitamin- és a β-karotin-bevitel csökkenti a Parkinson-kór kialakulási valószínűségét.

Genetika és egészség

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 840 8

Hogyan szabályozza táplálkozásunk a génkifejeződést és a betegséghajlamot? Mik az őssejtek, és mire használhatjuk őket a gyógyításban? Hogy változtatja meg a bennünk élő mikrovilág a betegséghajlamunkat? Mi a hálózati medicina, és mi a jelentősége a gyógyszerfejlesztésben? Milyen genetikai alapon fejlesztett vakcinákkal küzdhetünk az új típusú fertőzések ellen? Hogyan befolyásolja a méhen belüli fejlődés a későbbi betegséghajlamunkat? Hogyan alkalmazhatjuk saját genetikai adataink megismerését az életminőség javításában? Van-e az őseink földrajzi eredetével összefüggő betegséghajlamunk?

A TámPont könyvek sorozat új darabja, a Genetika és egészség érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/rasko-genetika-es-egeszseg//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave