Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


A fogmosás

A szájhigiénia jelentőségét a 19. század végén ismerték fel. Korábban is ismert volt a fogkefe, amellyel a szabálytalan fogsorok szennyeződéseit távolították el – inkább esztétikai, mintsem egészségügyi okokból. Különböző fogporokat is azért vásároltak a tetszeni vágyók, hogy kifehérítsék velük a fogaikat. Ugyanilyen meggondolásból a gazdagok körében egy időben az ókori Rómában is ismert volt a fogmosás, de később kiment a divatból. A 19. század végén merült fel az étkezés utáni fogmosás egészségügyi jelentőségének gondolata. Hogy az elgondolás valóban helyes, azt csak 1889-ben bizonyította be Willoughby Dayton Miller (1853–1907), egy Németországban dolgozó amerikai fogorvos. Ő jött rá, hogy a szuvasodást mikrobák okozzák, és ezekkel szemben a fog tisztántartása az igazán hatékony ellenszer.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave