Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


Konzervipar és a cowboyok

1852-ben Appert fia és utóda, Raymond Chevallier-Appert lezárt edényben – az 1679-ben felfedezett, a kuktafazékhoz hasonlító ún. Papin-edényben – főzte a konzerveket, még magasabb hőfokot érve el. Később rájöttek, hogy ha sót tesznek a vízbe, akkor a forrási hőt 10–15 °C-kal megemelhetik, így még eredményesebb lesz a sterilizáció. Magyarországon az első konzervgyárat Weiss Manfréd és Bertold alapította 1885-ben a budapesti Soroksári úton. Ebből fejlődött ki a későbbi fegyvergyár, a csepeli Weiss Manfréd Művek.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave