Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


Elzárás

1745-ben mintegy 320 városban voltak kaszárnyák; 1775-ben a kaszárnyák befogadóképességét kétszázezer főre becsülték. A szétszórt műhelyek mellett kifejlődnek a nagy, egységes manufaktúrák, majd a 18. század második felében a gyárak. A francia Chaussade kovácsműhelyei egy egész félszigetet elfoglalnak a Nièvre és a Loire folyók között. Az angol Wilkinson, akit azzal bízott meg a francia állam, hogy angliai gyárának mását telepítse a franciaországi Indret-be, 1777-ben töltések és gátak felállításával egy szigetet létesített ehhez a Loire-on. A Schneider testvérek pedig egy átalakított völgyben építették fel a francia Le Creusot gyárvárost, benne munkáslakásokkal.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave