Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


Az üdítőitalok hajnala – a szódavíz

A történelmi kezdetek óta léteztek üdítő italok: facsart és főzött gyümölcslevek, édesített must. Az iszlám kultúra különösen kedvelte ezeket. Feltehetően Magyarországra is török közvetítéssel érkezett a 17. században a nemesi udvarokban kedvelt serbet, vagyis főzött, alkoholmentes gyümölcslé (almavíz, körtevíz). Mivel a serbetet hóval, illetve jéggel hűtötték, a mai fagylalt és „jégkása” elődjének is tekinthető. Nyugat-Európában az első népszerű üdítő ital a limonádé volt: Párizsban a 17. században már céhük is volt a limonádéárusoknak.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave