Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


Régi magyar étkek

Régi magyar étkek ezek valának: tormával disznóláb, káposzta tehénhússal, lúdhússal, szalonnával vagy télben új disznóhússal, tehénhús polyékával [húslevessel], kukrejttel [zsályamártással], árpakásával, de abban soha azelőtt citromlevet nem töltöttek; tehénhús rizskásával, murokkal vagy petrezselyemmel, röstölt [pirított szalonnával, liszttel sűrített, fűszerezett] lével, nyárban új hüvelykes borsóval; lúd töröttlével [húsléből, kenyérből készült fűszeres mártással], tyúk sülve fokhagymával, ecettel, szalonnával; borsó vagy héjalva, s arra felül szalonnát perzseltenek, s úgy töltötték az tálban, vagy hajatlan hígan, abban darab szalonnát vagy disznóhúst tettenek; berbécshús [birka] spékkel [szalonna] vagy tárkonnyal vagy ecettel, vereshagymával […]; tehén- vagy disznóhús kaszáslével [fokhagymás-ecetes lé füstölt oldalassal vagy sonkával], ennél s az káposztánál magyar gyomorhoz illendőbb étket nem tartának az régi időben, nyúlhúst fekete lével [kenyérbéllel, ecettel, vízzel, borral és az állat vérével készített mártás], csukát tormával […] etc. Vajat nem tettek semmi étekben, hanem az kása közepiben, mikor feladták asztalhoz, mikor kalácsot, lepént, bélest sütöttek, abban tettek vajat vagy pedig pánkót [fánkot], noha inkább ették akkor az új olvasztott hájban forralt pánkót, mint az vajban sültet. A kapornya [kapor] volt minden éteknek jó ízt adó szerszáma.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave