Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


Egyéb járványok, fertőzések, betegségek

A 19. századi közegészségügyi viszonyok a kolerán kívül másféle bélfertőzéseknek is kedveztek. Ilyen volt például a korábban morbus hungaricusként emlegetett tífusz: a hastífusz és a paratífusz. A két betegség azonos tüneteket produkált (magas láz, ködös tudatállapot), bár két különböző baktérium okozta. Tífuszjárványok nem söpörték végig Európát. Egyes vidékeket támadtak meg, és ott huzamosabb ideig pusztítottak. Ebben szerepet játszhatott az adott terület klímája is. A kolerához hasonlóan a tífusz is székletfertőzéssel, rossz minőségű ivóvízzel terjedt. Hasonló bélfertőzés a vérhas.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave