Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


Kemoterápia a mikrobák ellen

Pasteur és Koch nyomán mikroszkóppal – 1931-től elektronmikroszkóppal – vagy más módszerekkel egymás után azonosították a különféle betegségeket okozó mikrobákat (vírus, rickettsia, baktérium, gomba, alga, protozoon). Oltási céllal azután tenyészeteket készítettek belőlük. Ugyanakkor el lehetett gondolkodni azon is, hogy a szervezet immunrendszerének serkentésén, ezen a közvetett módszeren kívül nem lehetne-e szemtől szemben is felvenni ellenük a harcot. A régi gyógyászatban a mikrobák ismerete nélkül is alkalmaztak olyan, a természetben megtalálható anyagokat, amelyek ártottak a kórokozóknak: például kinint malária ellen. A kemiatria atyja a 16. század első felében tevékenykedő német Paracelsus volt, és ez a század hozta meg az első nagy fellendülést ezen a téren. A második „virágkort” a 20. század jelentette.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave