Balogh Kálmán (szerk.)

Szedimentológia


A kőszén vegyi alkata

A kőszénben éghető részének bonyolult összetételű szerves vegyületei bensőségesen keverednek a leülepedési környezetből származó és elégetés után a hamuban koncentrálódó szervetlen alkotórészekkel. A különböző kőszénfajták bányanedvessége, valamint hamu- és vízmentes állapotra számított fő alkotórészeinek %-os mennyisége a szénülés fokozódásával megváltozik (31.5 táblázatban; 31.17 ábra). Az elemi szén (C) felszaporodásával szemben a könnyen illók (H, O, N) részaránya csökken, az égéshő (vagyis a kg-nyi kőszénből felszabadítható hőmennyiség) pedig nő.

Szedimentológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 049 6

Hivatkozás: https://mersz.hu/balogh-szedimentologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave