Huszthy Péter, Tóth Tünde, Móczár Ildikó, Kupai József, Kormos Attila

Szerves kémia I.


Az izomériával is foglalkozott Wöhler. Megállapította, hogy a vegyületek azonos összegképlet és mólsúly esetén is különböző tulajdonságúak lehetnek. Például a dietil-éternek és butanolnak is C4H10O az összegképlete, de míg a dietil-éter a nátriummal szemben inert, igen gyúlékony, alacsony forráspontú (35 °C), kellemes illatú, addig a butanol a nátriummal hidrogéngáz fejlődése közben reagál, nem annyira gyúlékony, viszonylag magas forráspontú (117 °C) és kellemetlen illatú.

Szerves kémia I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 126 4

Hivatkozás: https://mersz.hu/huszthy-toth-moczar-kupai-kormos-szerves-kemia-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave