Sztraka Lajos

Méréstechnika biomérnököknek


Áramlásmérők

A vegyiparban a hőmérsékletmérés után a leggyakrabban előforduló mérési művelet a mennyiségek mérése. Tudni akarjuk, hogy egy tartályban mekkora térfogatú (vagy súlyú) anyag van, tudni akarjuk, hogy az egyik rendszerből a másikba, összesen vagy adott idő alatt mekkora térfogatú vagy tömegű anyag áramlott át. Ebben a fejezetben három kiválasztott áramlásmérő típust ismertetünk. Mindegyik az áramló közeg áramlási sebességével arányos elektromos jelet ad.

Méréstechnika biomérnököknek

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 048 9

A jegyzet 2020. februári frissítése során módosult a 2. fejezet, illetve a jegyzetet egy Függelékkel egészítette ki a szerző.

A frissítésre azért volt szükség, mert 2019. május 20-án életbe lépet az SI rendszer 7 alapegységének új, egységes és végleges definíciója. A továbbiakban az alapegységeket természeti állandókkal definiálják, amelyek értékét rögzítették, tovább nem pontosíthatók. Ezzel az alapegységek definíciója és megvalósítása élesen szétvált. A definíciók tökéletesen pontos értékeket adnak, a megvalósítások (elsőrendű etalonok) pontossága viszont javulhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/sztraka-merestechnika-biomernokoknek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave