Sztraka Lajos

Méréstechnika biomérnököknek


Szintmérés

A vegyipari tartályok feltöltöttségi szintjét szakaszosan vagy folyamatosan mérik. Folyamatos szintérzékelőket olyan helyeken alkalmaznak, ahol minden időpontban ismerni kell a tartályokban tárolt folyadék mennyiségét, ahol állandóan számon tartják a fogyasztást. Jellegzetes esete ennek, amikor a gyárnak központi tartályparkja van, amelyben savat, oldószereket tárolnak. A különböző üzemrészek – amelyekben eltérő és egymástól független végtermékeket gyártanak – csőrendszeren keresztül vagy más módon vételeznek a központi tartályokból. Tudni akarják, hogy az egyes termékek előállításához miből mennyit használtak fel, és ennek megfelelően hogyan alakul az önköltség. A mechanikus stb. szintmérőkkel nem kívánunk foglalkozni.

Méréstechnika biomérnököknek

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 048 9

A jegyzet 2020. februári frissítése során módosult a 2. fejezet, illetve a jegyzetet egy Függelékkel egészítette ki a szerző.

A frissítésre azért volt szükség, mert 2019. május 20-án életbe lépet az SI rendszer 7 alapegységének új, egységes és végleges definíciója. A továbbiakban az alapegységeket természeti állandókkal definiálják, amelyek értékét rögzítették, tovább nem pontosíthatók. Ezzel az alapegységek definíciója és megvalósítása élesen szétvált. A definíciók tökéletesen pontos értékeket adnak, a megvalósítások (elsőrendű etalonok) pontossága viszont javulhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/sztraka-merestechnika-biomernokoknek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave