Jakab Éva

Borvétel és kockázat

Jogtudomány és jogélet a Római Birodalomban


Héliastérion

Az ókori mezőgazdasági írók többször is említést tesznek arról a mai olvasó számára valószínűtlenül hangzó módszerről, hogy a bort hosszabb ideig napon érlelték, illetve tartósították. Már Cato (agr. 113,2) szerint így kell előállítani a „kósi” bort: a fűszerekkel kezelt és tengervízzel összekevert bort az erjedés után, kb. két hónap múlva töltsük amphorákba, és rakjuk ki lefedve a napra.199 Cato szerint kb. négy évig érleljük így a nap melegén a bort, és csak ezután tegyük az amphorákat hűvös helyre.

Borvétel és kockázat

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 059 896 5

A bortermelés és a bor értékesítése már az ókorban is a társadalmi érdeklődés középpontjában állt. Jogilag releváns problémát elsősorban a kárveszély és a kockázatelosztás szabályai jelentettek. A kötet a szerződési gyakorlat aspektusából kínál új dogmatikai megoldásokat olyan kérdésekre, amelyek évszázadok óta vitatottak a római jogban, és döntően befolyásolták az egyes európai magánjogok adásvételi szabályainak kialakulását. Az új felismerések a jogélet, a görög nyelvű papiruszokban és a latin forrásokban fennmaradt szerződési formulák átfogó feldolgozására épülnek. A munka a jogintézményeket azok gazdasági kontextusában vizsgálja, figyelembe véve az egyes jogi kultúrák párhuzamosan kifejlődő vagy eltérő vonásait. Számos fejezet érdekes olvasmányt nyújt a jogban nem járatos, de a borkultúra történeti gyökerei iránt érdeklődő olvasónak is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/jakab-borvetel-es-kockazat//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave