Forgács Attila

Az evés lélektana

3., bővített kiadás


Áldozati ételek

Az ételmegosztás a társakban kedvező hatásokat váltott ki. A természeti ember ezt a tapasztalatát alkalmazta a rettegett szellemvilág felé is. A nehezen beszerezhető, becsesebb és ízletesebb ételeket a felsőbb erőknek ajánlotta. Az isteneknek áldozott ételekkel indult útjára a gasztronómia művészete. A készített étel legelső feltétele a tűz ismerete lehetett, ezért a gasztronómia gyökerei kb. 400 ezer évre nyúlnak vissza. A mágikus gondolkodás megbízható jelei a neandervölgyi ember megjelenésével egyidősek, úgy 100 ezer évesek. A gasztronómia története ezért kb. 100–400 ezer éves lehet.

Az evés lélektana

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 175 2

A könyv első változata 1991-ben jelent meg, majd ezt követően 2004-ben és 2013-ban az Akadémiai Kiadó adta ki. Ez utóbbi bővített változatát tartja most kezében az olvasó. Mi történt az utóbbi 25 évben? Megduplázódott az elhízottak aránya. Pedig soha korábban nem tapasztalt fogyókúrahullám söpört végig a világon. A fogyás szándéka még érthető is a tömeges elhízás esetén, na de miért hízunk, a fogyókúrák dacára? A tudatos fogyási szándék ellen – jóval erősebb – őstudattalan erők hatnak. Az éhségérzetet nem csupán az élettani éhségjelek, hanem bizonyos ősemóciók is kiváltják. Az ember eredeténél fogva gyűjtögető-eszegető lény, aki örömeit és bánatait egyaránt hajlamos elenni. A kövér ember éhes lelkének alagsorában ott élnek kiéhezett elődei, akik ősvágyak formájában irányítják evési szokását. Mi ez a titokzatos, kontrollálhatatlan őserő? Honnan ered? Mit kezdhetünk vele? Miért eszünk akkor is, ha nem vagyunk éhesek? Ilyen kérdésekre keresi a választ ez a könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/forgacs-az-eves-lelektana//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave