Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A végrehajtók

Az arcuatus magból eredő idegrostok számos más hipotalamikus és hipotalamuszon kívüli agyterületre eljutnak. Ezek közül több terület maga is rendelkezik olyan receptorokkal, amelyek a perifériáról származó, táplálkozással kapcsolatos információt kódolnak. Ilyen másodlagos – de nem másodrendű – integráló központ a hipotalamusz paraventrikuláris magja (PVN). Az itt található idegsejtek egyrészt gazdag NPY/α-MSH-beidegzést kapnak az arcuatus magból, másrészt képesek összerendezett hormonális és neurális kimenő jelekké alakítani és kibocsátani az anyagcserével kapcsolatos információkat. A PVN-ben találhatók azok a neuroszekréciós neuronok, amelyek a tireotropin-releasing hormont (TRH) és a kortikotropin-releasing hormont (CRH) szintetizálják. Ezek az α-MSH által közvetített katabolikus üzenetet fokozott pajzsmirigyhormon- és mellékvesekéreg-glukokortikoid hormonális válasszá alakítják. A PVN tartalmaz olyan neuronokat is, amelyek a középagyba, az agytörzsi, illetve a gerincvelői központokba szállítanak végrehajtandó utasításokat – például a gyomor-bél rendszer motilitására, a barna zsírszövet hőtermelésére, a fehér zsírszövet lipidanyagcseréjére, a máj és a hasnyálmirigy endokrin és exokrin működésére vonatkozóan.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave