Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Bevezetés

Az emésztőrendszer elülső szakaszaiban mechanikusan felaprított (rágás, kérődzés), emésztőnedvekkel (nyál, gyomorváladék) kevert, részlegesen feltárt és megemésztett takarmány (chymus vagy gyomorpép) a bélbe jut, ahol tovább folytatódik az az összetett élettani folyamat, amelyet röviden emésztésnek nevezünk. Az emésztés valójában a takarmány kémiai összetevőinek (fehérje, zsír, szénhidrát, ásványi anyagok) minél teljesebb feltárását, lebontását és a táplálóanyagok minél tökéletesebb felszívódását jelenti. A makro-táplálóanyagok teljes feltárása további, különböző enzimeket tartalmazó emésztőnedvek (hasnyál, epe, bélnedv) kiválasztása és a táplálóanyaghoz való minél jobb hozzákeveredése, illetve a bélbaktériumok feltáró tevékenysége révén valósul meg. A felszívódás a bélnyálkahártyán keresztül történik, amelynek felületét különböző morfológiai képletek (nyálkahártyaráncok, bélbolyhok, mikrobolyhok) növelik, hogy a felszívódás érdekében minél nagyobb felületet biztosítson a szervezet. Mivel a nagy felület biztosítása alapvető az emésztés és felszívódás érdekében, a bél morfológiájának értékelése szempontjából a nyálkahártya élettani állapotát, felszívásra való alkalmasságát ezeknek a morfológiai struktúráknak a tulajdonságai alapján ítéljük meg.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave