Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Bélgyulladás

Bélgyulladás igen gyakran alakul ki állatokban fertőző vagy nem fertőző okok hatására. Bélgyulladás során a legjellegzetesebb, szabad szemmel is látható elváltozás a bélfal ereinek kitágulása (erezetes belövelltség), valamint a bélfal savós beszűrődése (ödémája) a kitágult erek falán át kilépő savó felhalmozódása miatt (6.6. ábra). A mikroszkópos metszetekben pedig a bélbolyhok megrövidülése, fúziója, továbbá a mikrobolyhok és a hámsejtek degenerációja a legszembetűnőbb (6.7. ábra). Jól látható a 6.6. ábra felső részén lévő bélszakaszok falának bővérűsége, erezetes belövelltsége, ami bélgyulladásra utal. A kép alsó részén lévő bélkacsok színe normális. A 6.7. ábrán ugyanennek a bélszakasznak a mikroszkópos képe látható. Ha összehasonlítjuk az 6.1. ábrával, szembetűnő a bélbolyhok megrövidülése, rendezetlensége.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave