Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


6.4. Fontosabb megállapítások

  • Az emésztés hatásfokát, a felszívódást nagymértékben befolyásolja a felszívó felület nagysága: minél nagyobb a felület, annál jobb a felszívódás.
  • A bélben a különböző felületnövelő struktúrák, a bélbolyhok és a kefeszegély (mikrovillusok) biztosítják a jó felszívódást.
  • A mikrobiota jelenléte és egészséges összetétele fontos feltétele a takarmánnyal az emésztőrendszerbe jutott táplálóanyagok lebontásának.
  • A mikrobiota szerepe a gazdaszervezet számára feldolgozhatatlan összetett szénhidrátok emésztése és felszívódásuk elősegítése, hogy ezek a szénhidrátok is részt vehessenek a szervezet energia-háztartásának fenntartásában.
  • A mikrobiota serkenti a bélhámsejtek osztódását, előnyösen befolyásolja a bél morfológiai jellemzőit, struktúráját.
  • A fajra jellemző egészséges összetételű mikrobiota fontos funkciója a gazdaszervezetre káros mikroorganizmusok kiszorítása, elnyomása.
  • A mikrobiota folyamatosan és kíméletesen stimulálja az immunrendszert, hogy az csak a kórokozó baktériumok ellen lépjen akcióba.
  • A mikrobiota metabolikus tevékenységet végez: a gazdaszervezet számára fontos anyagokat (pl. vitaminokat) termel, vagy elősegíti ezek felszívódását.
  • A rövid szénláncú zsírsavak – elsősorban a butirátok – előnyösen befolyásolják a mikrobiota összetételét, a bél morfológiai jellemzőit és ezáltal a felszívódás hatásfokát.
 

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave