Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Az energia- és fehérjefelvétel hatása a fehérjemetabolizmusra

A fehérjebeépülést elsősorban a proteinszintézis növelésével tudjuk elérni. Növekvő aminosav-ellátás esetén a fehérjeszintézis és az ezt kísérő fehérjedepozíció mindaddig növekedni fog, amíg (1) limitálóvá válik egy aminosav, amely korlátozza az összes többi aminosav fehérjeszintézisben való részvételét, (2) amíg a fehérjeforgalom magas energiaigénye biztosítva van, illetve (3) amíg a szervezet el nem éri a genetikailag meghatározott maximális fehérjeszintézis és fehérjedepozíció (PDmax) mértékét. A fehérjefelvétel növelése egyre több szubsztrátot jelent a fehérjeszintézishez, de mivel a takarmány aminosav-összetétele nem feltétlenül egyezik meg a testfehérjékhez szükséges aminosav-garnitúrával, a fehérjeszintézishez legkisebb mennyiségben jelen lévő aminosav (limitáló aminosav) behatárolja a szintézis mértékét. Az aminosav és az energiaellátás nem választhatók el egymástól, hiszen a fehérjebeépülést ez a két tényező együttesen határozza meg. A fehérjebeépülést a fehérjefelvétel függvényében úgynevezett lineár-plató összefüggéssel szokták jellemezni: növekvő fehérjefelvétel esetén a fehérjebeépülés alacsonyabb értéken éri el a maximumát, ha az állat kisebb energiaellátásban részesül (8.7. ábra). A maximális fehérjebeépülés mértéke az állat korától és értelemszerűen a genotípustól függően változik.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave