Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Tejzsír

A kérődzők tejének zsírja – állatfajtól függően – a tej energiatartalmának mintegy 45–55%-át adja. Zsírjuk zsírsavösszetétele jellemzően különbözik a monogasztrikus állatok zsírjának összetételétől, ami azzal függ össze, hogy a kérődzők tejzsírját felépítő zsírsavak többsége a bendőfermentáció során termelődő, rövid szénláncú zsírsavakból képződik. Ezek a zsírsavak (C6–C6) teljes egészében, a közepes szénláncú (C7–C14) zsírsavak pedig részben a bendőben keletkező illózsírsavakból – elsősorban ecetsavból – képződnek a tőgy mirigyhámsejtjeiben. Az említett két hányad együtt a tejzsír zsírsavainak mintegy 65–70%-át teszi ki. A közepes szénláncúak további része, valamint a hosszú szénláncú (C16–C18) zsírsavak lehetnek takarmányeredetűek, de származhatnak a szervezetben lejátszódó de novo szintézisből is. A tejzsír zsírsavainak eredete magyarázza, hogy a tehenek nyersrostellátása miért fontos a tej zsírtartalmának alakulása szempontjából, valamint, hogy a takarmány zsírjának összetétele milyen úton befolyásolja a tejzsír zsírsavösszetételét.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave