Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A tojáshéj minőségének takarmányozási vonatkozásai

A tojáshéj képződése szempontjából a tyúkok Ca-ellátottsága a legmeghatározóbb. A jércék Ca-szükséglete 0,9–1,2% között változik a nevelési időszakban. A tojástermelést megelőző két hétben célszerű 2,0–2,5%-ra emelni az abrakkeverék Ca-tartalmát annak érdekében, hogy a jércék Ca-raktárai (medulláris csontszövetek) teljesen feltöltődjenek a tojástermelés megkezdésének idejére. A tyúk Ca-tartalékai mintegy 6 tojás megtojásához elegendők. A tojás jelentős Ca-tartalma (2,0–2,2 g/tojás) miatt a tyúkok részére naponta átlagosan 4 g Ca-ot kell biztosítani a takarmánnyal. Az elégtelen ellátás már 24 óra elteltével rontja a héjszilárdságot. Mészkőgritt kiegészítést követően azonban 24 óra múlva ismét helyreállítható a héjminőség. A táp Ca-szintjének ingadozása vagy a kiegészítők átmenet nélküli cseréje visszaveti a termelési eredményeket, sőt különböző betegségek kialakulására hajlamosítja a tyúkokat.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave