Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


In utero takarmányozás

Az in ovo és in utero takarmányozás csak látszólag különbözik egymástól, hiszen mindkét esetben a magzat fejlődési potenciáljának növelése a cél. Azonban míg a tojásban fejlődő embrió táplálóanyag-kiegészítését in ovo takarmányozás során külső forrásból biztosítjuk, addig az emlősfajoknál in utero táplálás esetén a kiegészítést hagyományosan, az anya táplálásán keresztül valósítjuk meg. Tény, hogy az in ovo takarmányozás kapcsán az eddig megjelent publikációk inkább a megvalósíthatóságot, valamint a technika újdonságát és hatékonyságát emelik ki. A fejlődés „programozásának” lehetőségeivel még kevéssé foglalkoznak. In utero táplálás esetén a témában megjelent, nem túl nagy számú közlemény éppen ezt az aspektust, vagyis a „foetalis imprinting” (Johnston et al., 2008) jelentőségét emeli ki. Régóta ismert, hogy mind a szűkös, mind a túlzó táplálóanyag-ellátás negatívan befolyásolja a vehem fejlődését. Arra azonban csak a molekuláris biológiai módszerek fejlődésével derült fény, hogy a prenatális időszakban a környezeti tényezők – például a takarmányozás, a fizikai környezet vagy a hormonális háttér – milyen módon befolyásolják az egyes gének expresszióját és ezen keresztül az egyedek hosszú távú fejlődését és növekedését (Barker, 2004). A humán vizsgálatok elsősorban az elégtelen táplálóanyag-ellátásnak a fejlődés programozására gyakorolt lehetséges hatásaival foglalkoznak (10.4. ábra), de ezek az ismeretek az állattudománnyal foglalkozó szakemberek számára is nagyon hasznosak.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave