Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok a hamvasztás során – a kén kivételével – nem illannak el. Ezek, valamint oxidjaik adják a minták nyershamutartalmát. A korábbi felosztás szerint makro- és mikroelemeket különböztettek meg. Ma a hamualkotókat a makroelemek, a nyomelemek és az ultranyomelemek közé soroljuk – attól függően, hogy az állati szervezet, illetve a szervezet szükségleteit kielégítő takarmány milyen koncentrációban tartalmazza ezeket. A makroelemek – mint a Ca, P, K, Na, Cl, Mg, S – g/kg nagyságrendben találhatók a szervezetben. Ezeket gyakran szervalkotó elemeknek is nevezik, mivel a gerincesek hamutartalmának 62%-át teszik ki. Az elhamvasztott test 37%-a oxigén (oxidokból), csupán 1%-a tartozik a nyomelemek és ultranyomelemek csoportjába (Anke et al., 1996). A nyomelemeket – Fe, Zn, Cu, Mo, Se, I, Mn, Co, Ni – az állati test legfeljebb 50 mg/kg élősúly, a takarmány pedig 100 mg/kg alatti mennyiségben tartalmazza. A 2.11. táblázat a makro- és nyomelemek állati testben mért átlagos koncentrációját mutatja be.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave