Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Vitamin- és ásványianyag-ellátás

Az A-vitaminról ismert, hogy fontos szerepe van a hám védelmében. A-vitamin hiányában a hámsejtek deformálódnak, az epithelium keratinizálódik, a mikrobolyhok és a kehelysejtek száma, valamint ezzel összefüggésben a mucinképződés is csökken. Az elsődleges védelmi vonal összeomlása mellett gyengül a szervezet természetes és adaptív immunválasz-készsége. A természetes immunitáshoz kapcsolódóan retinol hiányában csökken a neutrofil granulociták kemotaxisa, adhéziója, fagocitózisa és reaktív oxigéntermelése (Twining et al., 1997), csökken a természetes ölősejtek száma és citotoxicitása (Zhao et al., 1994), zavar lép fel a lipopoliszacharidok felismerésében, valamint a makrofágok és monociták gyulladásos citokintermelésében (Semba, 1998). Mivel gyengül az antigén-felismerés, az adaptív immunitás is gyengébb. Az idevonatkozó vizsgálatok kisebb antitesttermelésről, B- és T-limfocita-aktivitásról, valamint a bélben kisebb IgA-koncentrációról számolnak be (Semba, 2002).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave