Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A toxicitást befolyásoló tényezők

Bármely toxikus anyag toxicitását alapvetően az expozíció tartama és frekvenciája határozza meg. A folyamatosan nagy adagú, de önmagában még szubtoxikus mértékű anyagmennyiség toleranciát vagy fokozott toxicitást egyaránt előidézhet. A toxicitást – az eltérő mértékű felszívódás miatt – a béltraktus üres, illetve telt állapota is befolyásolja. A takarmányfelvételt befolyásoló bármely tényező szintén hatással van a toxicitásra, mivel az időegység alatt felvett toxikus anyagmennyiség ennek függvénye. A biológiai tényezők közül lényeges a faj, a fajta, az ivar és különösen az életkor, mivel jól ismert, hogy fiatalkorban a xenobiotikum-transzformáló enzimrendszer aktivitása alacsonyabb. A fizikokémiai tényezők közül lényeges az oldhatóság, mivel az apoláros, azaz lipidoldékony anyagok általában könnyebben felszívódnak, mint a polárosak, azaz a vízoldékony karakterűek. Az izomerek közül a D- és L-, valamint a cisz-, illetve transzizomerek toxicitása is eltérő. Lényeges lehet továbbá a szemcse-, illetve cseppméret, mivel 0,5 μm szemcseméret alatt bármely vegyület felszívódik a bélhámsejteken keresztül. Inhalációs toxikózis esetén a kritikus értékhatár 10 μm, mert ilyen mérettartomány alatt a szemcsék felszívódnak a tüdő alveolusain keresztül (Spoo, 2004).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave