Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A takarmánynövények toxikus anyagai

A takarmánynövényekben a glükozidok közül ciánglükozidok és mustárolaj-glükozidok fordulnak elő. A ciánglükozidokból a gyomor savanyú közegében HCN szabadul fel. Hatásuk tehát a HCN toxicitása, amely gátolja a citokrom-oxidázt, ezzel szövetlégzési zavart idézve elő. Közülük a lenmagban linamarin, a szudáni fűben és a cirokban pedig durrin található. A mustárolaj-glükozidok kevéssé toxikusak, de a bélcsatornában élő mikrobák tioglikozidáz (mirozináz) enzimje hatására toxikus tiocianátok, izotiocianátok, nitril-tiocianátok és progoitrinek keletkeznek belőlük. A takarmánynövények közül a káposztafélékben, a repcében és az olajretekben fordulnak elő. Toxikus hatásuk, hogy gátolják a pajzsmirigy jódfelvételét, ami miatt csökken annak hormontermelése és a pajzsmirigyhormonok perifériás dejodinációja. A jellemző tünetek a testtömeg-gyarapodás csökkenése, golyva és vemhes állatoknál vetélés.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave