Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A takarmányozás hatása a tojáshéj minőségére

A héj a tojás védelmét szolgálja. Mind az étkezési, mind a tenyésztojás esetében fontos, hogy a fizikai behatásokkal szemben, a tárolás és a szállítás során is ellenálló legyen. A héj minőségi tulajdonságai közé tartozik a héjszilárdság, a héjsűrűség és a héjvastagság. Az étkezési tojás esetében a héjdeformitások rontják a fogyasztói megítélést, habár a héjdeformitás és a táplálóérték között nincs közvetlen kapcsolat. Nagyszámú adattal végzett korrelációanalízis azt mutatja, hogy a héj szilárdsága és vastagsága között csupán közepesen szoros összefüggés van. Ez azt jelenti, hogy azok a tojások, amelyek vastagabb héjjal rendelkeznek, nem feltétlenül ellenállóbbak a törésteszt során. A héjszilárdság vizsgálatát olyan műszerrel végzik, amelyben hosszanti tengelye mentén nyomják össze a tojást. A tojáshéj szilárdságát N-ben (esetleg N/cm2) vagy kg-ban (kg/cm2) adják meg: ez azt mutatja, hogy mekkora erő (N) vagy mekkora tömeg (kg) kell a tojáshéj megroppantásához. A tojáshéj sűrűsége tulajdonképpen a héj fajsúlya (g/cm3). A héjsűrűség és a héjszilárdság közötti összefüggés szorosabb, mint a szilárdság és a héjvastagság között.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave