Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


További takarmányozási stratégiák a húsminőség javítása érdekében

A húsminőség javítását célzó takarmányozási lehetőségek bőségesek. A takarmányadalékok használatán kívül ismertek további módszerek is, amelyekkel befolyásolni lehet a húsok étkezési minőségét. Sertés és baromfi esetében a húsminőségi anomáliák közül a PSE, míg a kérődzők esetében a DFD-húsok előfordulása okoz gondot a húsipar számára. Kérődzőknél például a szállítás és a vágás előtt biztosított glükózellátás az ivóvízben vagy a nagyobb keményítőtartalmú abrak etetése a hizlalás utolsó napjaiban növeli a rendelkezésre álló glükózkészleteket – ezáltal csökkenteni lehet a glikogéntartalékok kiürülését és a DFD-húsok előfordulását. A monogasztrikusoknál a PSE-hús a glikogénkészletek hirtelen nagyfokú mobilizációjának következménye. Amennyiben a genotípus indokolja, a vágást megelőzően a glikogénraktárak csökkentésével javíthatjuk a húsminőségi tulajdonságokat (nagyobb létartó képesség, magasabb pH45, kedvezőbb hússzín, porhanyósabb, lédúsabb hús). A módszer biológiai szempontból eredményes, azonban igen drága, hiszen a hizlalás utolsó három hetében nagy zsírtartalmú (17–18%), nagy fehérjetartalmú (22–24%) és kis emészthető szénhidráttartalmú (<5%) takarmány etetésével érhetjük el a kívánt hatást (Andersen et al., 2005).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave