Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


14.5. Fontosabb megállapítások

  • Takarmányozással javítani és rontani is lehet az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok táplálóértékét és minőségét. Tudatosan alkalmazott kiegészítőkkel, illetve takarmányozási stratégiával humán táplálkozási szempontból kívánatos, úgynevezett „tervezett élelmiszert” állíthatunk elő.
  • A tehéntej kémiai összetételét tekintve a fehérjetartalom csak szűk határértékek között változtatható. A zsír-, a karotin-, az A-vitamin- és az E-vitamin-tartalom, valamint a szelén- és a jódtartalom nagyobb mértékben befolyásolható az állatok takarmányozásával. A tejzsír zsírsavösszetétele elsősorban védettzsír-kiegészítéssel befolyásolható.
  • A tojás minőségének megítélése a súly (méret), a táplálóanyag-tartalom, az étkezési minőség és a héjminőség alapján történik. A tojás súlyát elsősorban a tojó kora határozza meg, de befolyásolja a madarak energia-, fehérje- és aminosav-, valamint linolsavellátása is. A fehérje-, az aminosav- és a zsírtartalom genetikailag meghatározott. Azonban a tojás zsírsavösszetétele, a vitaminok és egyes nyomelemek mennyisége takarmányozással megváltoztatható. A tojáshéj minősége szempontjából meghatározó a madár kalciumforgalma, amelyre hatással van a D-vitamin- és a foszforellátás is.
  • A hús minőségét számos premortem és post mortem hatás alakítja ki. A premortem tényezők között kiemelt jelentősége van a takarmányozásnak. A takarmányozás szintje, az energia- és az aminosav-ellátás elsősorban a fehérje- és zsírtartalomra, illetve a hús porhanyósságára van hatással. A monogasztrikus állatok húsának zsírsavösszetételében jól tükröződik a takarmány zsírsavösszetétele. A kérődzők esetében a testzsír zsírsavösszetételének kedvező irányú változását védettzsír-kiegészítéssel vagy legeltetéssel (zöldtakarmány etetésével) érhetjük el. A takarmánykiegészítők tudatos megválasztásával számos húsminőségi paraméter (szín, létartó képesség, oxidatív kapacitás) javítható.
 

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave