Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Fotoszintetikus pigmentek és a fényabszorpció

A növények a fotoszintézis során a napsugárzásnak csak egy viszonylag szűk, 400–700 nm közötti hullámhossztartományában képesek a fotonok energiáját hasznosítani és biológiailag felhasználható energiaformává átalakítani. Ez a hullámhossztartomány a fotoszintetikusan aktív sugárzás (Photosynthetically Active Radiation, PAR). A fotoszintézis bevezető folyamata a fényabszorpció (fotonabszorpció), amelyben különböző pigmentmolekulák vesznek részt. A növények kloroplasztiszaiban a fotoszintetikus pigmentek két nagy csoportja fordul elő: a klorofillok és a karotinoidok. A klorofillok zöld színű pigmentek, felépítésükben négy pirrolgyűrűből felépülő porfirinváz található. A növények kloroplasztiszaiból két különböző klorofillmolekulát lehet izolálni: a klorofill-a és a klorofill-b néven ismert vegyületeket. A kétféle klorofillmolekula kémiai szerkezete csak kismértékben különbözik, de ez jelentősen befolyásolja a két pigment fényabszorpciós tulajdonságait, aminek a PAR-tartomány hasznosításában van nagy jelentősége. A klorofillok abszorpciós spektrumában két abszorpciós sáv figyelhető meg: az egyik a kék, a másik pedig a vörös hullámhossztartományban. A klorofill-a a kék tartományban rövidebb, a vörös tartományban pedig nagyobb hullámhosszaknál mutat maximumot, mint a klorofill-b.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave