Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Sertéshús-előállítás és húsminőség

A sertések hőigénye – a baromfihoz hasonlóan – a korral változik. Az újszülött malacok egységnyi testtömegre vetítve nagy hőleadó testfelülettel rendelkeznek, ráadásul testük minimális mennyiségű barnazsírt tartalmaz. Mindezekből következik, hogy a naposmalacok környezeti hőmérséklet iránti igénye meglehetősen magas (>32 ºC; FASS, 2010). A kor előrehaladtával a sertések optimális környezeti hőmérséklete csökken. Mivel azonban az intenzív fajták testét nem borítja szőrtakaró, a termoneutrális zóna felső kritikus értéke a többi állatfajhoz képest valamivel magasabb (25–26 ºC). Néhány vizsgálat eredménye arra utal, hogy a sertések hőstressztűrő képessége a testtömeg arányában változik. A nagyobb állatok ugyanis egységnyi élőtömegre vetítve kisebb testfelülettel rendelkeznek, így számukra a hőleadás korlátozottabb. Ezt támasztják alá azok az eredmények is, amelyek szerint a hőstressz során tapasztalható takarmány-visszautasítás a kor előrehaladtával, illetve a testtömeggel nő (Close, 1989; Quiniou et al., 2000).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave